8/13/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Potřebujete ve Francii v roce 2024 dálniční známku?

Cesta do Paříže je snem každého romantika. Francie ale potěší i milovníky památek a gurmány. Můžete si tam užít úžasnou dovolenou. A jelikož ji od nás dělí pouze Německo, můžete vyrazit autem. Poradíme vám, jak je to s dálniční známkou ve Francii, s poplatky za průjezd tunely nebo povinnou výbavou.

Dálniční známka Francie

Dálniční známka ve Francii

Dobrou zprávou je, že dálniční známku ve Francii nepotřebujete. Ani papírovou, ani elektronickou. Horší zprávou je, že za průjezd po dálnicích musíte platit, a to formou mýtného. To se vztahuje nejen na osobní vozidla, ale také na motorky (a samozřejmě i na nákladní vozidla).

Kromě toho musíte počítat i s tím, že speciální poplatky budete platit i při průjezdu některými tunely nebo po některých mostech. Jejich výše se různí, stejně jako hradíte rozdílné částky na různých dálnicích.

Zároveň mějte na paměti, že je nutné mít u sebe zelenou kartu potvrzující povinné ručení k vozidlu (ačkoliv v ČR ji nově nemusíte mít u sebe, ve Francii je tomu naopak). Vyplatit se vám může i havarijní pojištění, i kdyby šlo jen o krátkodobou formu tohoto pojištění. Nikdy totiž nevíte, co se v zahraničí může stát.

Srovnání autopojištění online

Kde se platí mýtné ve Francii?

Dálniční poplatky ve Francii musíte hradit za každý projetý úsek. Na jeho začátku i konci vždy narazíte na mýtnou bránu, kde je potřeba zaplatit. Možné je to jak v hotovosti, tak i platební kartou.

Kvůli tomu ale při hustém provozu často vznikají kolony a řidiči jsou nervózní. Spasit vás může palubní jednotka Liber-t nebo Telepass – ty jsou se vyplatí při pravidelných jízdách po francouzských dálnicích.

Zajímavou a poměrně novou variantou jsou takzvané mýtné boxy. Nacházejí se u mýtných bran a vede k nim vždy jeden vyhrazený jízdní pruh označený písmenem „t“. 

V nich je možné založit si online účet, převést na něj peníze a pak už volně jezdit po všech dálnicích – po určité vzdálenosti se peníze za projetou část samy strhnou.

Platit budete ve Francii za cestu po téměř všech dálnicích. Jedinými výjimkami, které jsou zdarma, jsou:

  • dálnice v Lotrinsku,
  • dálnice v Alsasku,
  • dálnice A75 v úseku Clermont-Ferrand a Montpelier,
  • obchvaty ve městech Paříž, Bordeaux, Marseille, Lyon a Toulouse.

Pokud se chcete vyhnout navíc ještě placení pokuty za to, že nemáte povinné ručení (nebo pokud nechcete náklady za způsobenou nehodu hradit z vlastní kapsy), je dobré také včas myslet právě na toto pojištění. Srovnání nabídek různých pojišťoven si můžete udělat v naší online kalkulačce.

Kolik stojí mýtné ve Francii?

Výše mýtného ve Francii se liší podle jednotlivých regionů a podle ceníků jednotlivých společností, které se o danou síť dálnic starají. Není tedy snadné předem říci, na kolik vás jízda pro tamních dálnicích vyjde (leckomu i proto může přijít, že dálniční známka ve Francii by mohla být výhodnějším řešením).

V tabulce níže vám uvedeme několik příkladů dálničních poplatků ve Francii, a to na cestě autem do Paříže.

ÚsekKategorie vozidelCena (EUR)
Paříž–Marseilledo 3,5 tuny68,1 
Paříž–Marseillemotorka41,1
Paříž–Montpellierdo 3,5 tuny55,6
Paříž–Montpelliermotorka32,7
Paříž–Bourgesdo 3,5 tuny23,8
Paříž–Bourgesmotorka15,4

Zdroj: autoroutes.fr, ceny jsou platné k 7. 8. 2024

Cena mýtného ve Francii se odvozuje nejen od délky projetého úseku, nýbrž i od kategorie vozidla. Těch existuje pět:

  1. vozidla do 3,5 tuny
  2. vozidla nad 3,5 tuny
  3. vozidla se dvěma nápravami a celkem nad 3,5 tuny
  4. vozidla se třemi a více nápravami a celkem nad 3,5 tuny
  5. motorky, čtyřkolky, tříkolky

Mýtné ve Francii vás obvykle vyjde na 8 až 10 eur za 100 ujetých kilometrů. Přesnou výši dálničních poplatků ve Francii si můžete poměrně snadno vypočítat přes web autoroutes.fr, kde je k dispozici kalkulačka mýtného. 

Až si budete počítat budoucí mýtné ve Francii, můžete si zároveň v naší online kalkulačce spočítat i cenu cestovního pojištění. I to se vám do zahraničí bude hodit, protože kryje případné léčebné náklady a zahrnuje zpravidla i pojištění úrazu a odpovědnosti.

Najděte si výhodné cestovní pojištění

Free flow systém na dálnicích

Na některých francouzských dálnicích se mýtné platí jiným způsobem, takzvaným Free Flow. Nenajdete na nich mýtné brány, a tak je nutné zaplatit prostřednictvím mobilní aplikace nebo palubní jednotkou.

Pokud nemáte ani jedno z toho, můžete využít platebních automatů, které jsou rozmístěny na různých místech u daných dálnic. V nich je možné platit hotově nebo platební kartou.

Výhodou tohoto systému je, že mýtné můžete zaplatit s předstihem a pak už nemusíte vůbec zastavovat. Pokud zapomenete a dálnici projedete bez placení, také se nic neděje – tedy pokud svou chybu napravíte do 72 hodin. Pak už se vám načítá penále, které činí 90 eur za každých 10 dní prodlení.

Tento systém placení dálničních poplatků ve Francii funguje na dálnicích:

  • A79
  • A4 Boulay
  • A10 Tours Nord
  • A837 Tonnay-Charante

Poplatky za průjezd tunely a mosty

Ve Francii se platí také za průjezd některými tunely nebo po vybraných mostech. Výše poplatku se odvozuje od kategorie vozidla a každý tunel/most má jiný ceník. A někdy jsou poplatky nečekaně vysoké.

Zpoplatněn je také Eurotunel spojující Francii s Velkou Británií, stejně jako dva silniční tunely propojující Francii a Itálii.

Příklady poplatků v tunelech (na mostech) ve Francii

Most/tunelKategorie vozidlaCena (EUR)
Silniční tunel Mont Blanc (Francie–Itálie)do 3,5 tuny/motorka54,10/35,80
Silniční tunel Fréjus (Francie–Itálie)do 3,5 tuny/motorka54,10/35,80
Tunel Duplex A86do 3,5 tuny/motorkaod 1,7 (dle času a trasy)
Viaduc de Millaudo 3,5 tuny/motorka10,90–13,30/6,50
Pont de Normandiedo 3,5 tuny/motorka5,90/zdarma
Eurotunnelvšeod 69 liber (zpáteční)

Zdroj: campiri.com, ceny platné k 7. 8. 2024

Kromě cen za průjezd jednotlivými tunely a mosty si před cestou zjistěte také to, u které pojišťovny budete mít nejvýhodnější cestovní pojištění do Francie. Jeho součástí může být třeba i připojištění storna zájezdu nebo pojištění zavazadel, což se vám na dovolenou může hodit. 

Ekologické zóny ve francouzských městech

Francie má oproti České republice ještě jedno specifikum – ve velkých městech existují ekologické zóny, které jsou také zpoplatněné. Abyste do nich vůbec mohli vjet, musíte si nejprve zařídit speciální doklad nazvaný Crit ´Air.

Ten si můžete objednat s předstihem a s dodáním do ČR a vyjde vás na 3,11 eur (bez poštovného). Poplatky se pak odvozují od kategorie vozidel. A pozor – některá stará a neekologická auta mají vjezd do těchto zón úplně zakázaný.

Zároveň myslete i na cestovní pojištění a dostatečně včas před cestou si ho sjednejte. Hlavně nepodceňujte jeho limity, protože nikdy nevíte, co se může stát, a cestovko je vaší jistotou.

Další informace pro motoristy

Než se vydáte autem do Francie, měli byste si dobře nastudovat předpisy, povinnou výbavu a další povinnosti řidičů. Abyste se nedostali do sporu s policií nebo do problémů, shrneme vám tady to nejdůležitější, co byste měli vědět.

Povinná výbava ve Francii

Základní povinná výbava ve Francii je podobná jako v tuzemsku. Myslete ale na to, že cestou budete projíždět i Německem a možná také dalšími státy. Vaše povinná výbava tak musí vyhovět všem zemím, v nichž se ocitnete. Dálniční známku pro Německo potřebovat nebudete, protože jsou tamní dálnice pro osobní auta zatím stále zdarma.

Ve Francii povinná výbava tedy zahrnuje:

  • denní svícení pro motorky (u aut je jen doporučené)
  • reflexní vesta pro každého člena posádky
  • výstražný trojúhelník
  • zimní pneumatiky (jen na silnicích pokrytých sněhem a ledem)
  • hasicí přístroj (je doporučený, nikoliv povinný)
  • bezpečnostní helma na motorku
  • dětská autosedačka nebo podsedák pro děti do 10 let

V Německu zahrnuje:

  • denní svícení při snížené viditelnosti a v tunelech
  • reflexní vesta je povinná jen u zahraničních firemních vozidel
  • výstražný trojúhelník
  • autolékárnička je doporučená
  • zimní pneumatiky (jen na silnicích pokrytých sněhem a ledem)
  • bezpečnostní helma na motorku
  • dětská autosedačka pro děti do 12 let

Rychlostní limity ve Francii

Pozor si dávejte také na rychlostní limity, za jejich porušení vám hrozí pokuta. I ty se mohou v rámci jednotlivých zemí lišit. Ve Francii je nejvyšší povolená rychlost:

  • 50 km/h v obci
  • 80 km/h mimo obec
  • 110 km/h na rychlostní silnici
  • 130 km/h na dálnici (110 km/h za deště)

Rychlostní limity v Německu

  • 50 km/h v obci
  • 100 km/h mimo obec
  • 130 km/h na rychlostní silnici (doporučená rychlost)
  • 130 km/h na dálnici (doporučená rychlost)

Pokuty ve Francii

Za porušení dopravních předpisů, alkohol za volantem nebo absenci některé součásti povinné výbavy můžete dostat pokutu. A to ve všech zemích světa. Pokuty ve Francii se udílejí například za:

  • překročení rychlosti do 19 km/h v obci – 135 eur
  • překročení rychlosti nad 50 km/h – 1 500 eur
  • špatné parkování – 11 až 17 eur
  • jízda na červenou – až 135 eur
  • alkohol (od 0,5 do 0,8 promile) – 135 až 750 eur
  • alkohol (nad 0,8 promile) – 4 500 eur

Srovnání cestovního pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.