6/18/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Kam na nejlepší cyklodovolenou u nás i v Evropě?

Cyklodovolená může být ideální příležitostí pro poznání nových míst a vychutnání si přírody. Při té příležitosti si můžete i zasportovat a udělat tak něco pro své zdraví. Na každou cyklodovolenou se ale vyplatí dobře připravit. Na co nezapomenout? 

Cyklodovolená

Co s sebou na cyklo dovolenou?

Základem je samozřejmě spolehlivé kolo. To by mělo odpovídat typu trasy, na kterou se chystáte – tedy horské kolo do terénu a to silniční na asfalt. Pokud máte elektrokolo, tak je zase vhodné zkontrolovat veškerou elektroniku.

Zcela zásadní složkou z hlediska bezpečnosti je přilba. Při delších výletech se můžou hodit i rukavice, sluneční brýle, případně další chrániče, pokud se chystáte do náročnějšího terénu. Nezapomeňte přibalit také menší lékárničku nebo alespoň základní potřeby pro ošetření zranění, jako jsou obvazy, náplasti a dezinfekce. 

Je dobré se připravit také na možné problémy s kolem přímo v terénu. Do základní výbavy by měla patřit pumpička, náhradní duše, případně lepicí sada. Není na škodu si zkusit vyměnit prasklou duši „v klidu domova“, ještě před tím než vyrazíte na cestu.

Při sportování se vám bude hodit i funkční oblečení, které bude rychle odvádět pot a bude rychle schnout. 

Najděte si kvalitní cestovní pojištění

Na co si dát pozor při cyklodovolené?

Při jízdě na silnici je potřeba dbát zvýšené opatrnosti, dodržovat silniční předpisy a používat reflexivní prvky, a to především při snížené viditelnosti. V terénu zase nezapomeňte přizpůsobit rychlost své jízdy.

Vyplatí se i kontrolovat předpověď počasí a dle toho si uzpůsobit plány. Přeci jen za deště nebo v silném větru může být jízda na kole nebezpečná. 

Nepřeceňujte své síly. Obzvlášť, pokud nejezdíte na kole tak často a nejste na něj pořádně zvyklí. Přizpůsobte délku a náročnost trasy své fyzické kondici. 

Kam vyrazit na cyklodovolenou v ČR nejen s dětmi? 

V České republice se nachází řada míst, která jsou vhodná na cyklistiku. Ostatně Češi patří mezi cyklo nadšence a celkem u nás najdete na 1903 kilometrů cyklotras, a to téměř v každém koutu republiky. Některé destinace jsou pak vhodné i na cyklodovolenou pro rodiny s dětmi. Uvádíme některé z populárních tuzemských destinací, kam můžete na kolo vyrazit. 

  • Podyjí: Oblast kolem zdejšího národního parku je vhodná jak pro náročné cyklisty, tak pro rodiny s dětmi.
  • Jizerské hory: Jsou ideální pro milovníky horské cyklistiky. Nachází se zde mnoho stezek různé obtížnosti, které jsou spojeny s krásnými výhledy na krajinu. Zkusit můžete třeba Jizerskou magistrálu.
  • Šumava: I zdejší národní park nabízí spoustu vyžití pro cyklisty. A pokud vás to již po rovině přestane bavit, můžete si zkusit sjezd na horských kolech na místní sjezdovce Špičák.
  • Lipno: Bohaté vyžití najdete i v okolí vyhledávané vodní nádrže. Lipno je vhodnou volbou pro rekreační cyklisty či pro ty, kteří kola nevlastní nebo s nimi necestují. Kola, včetně elektrokol, si totiž můžete vypůjčit v některé z půjčoven, kterých je tu celá řada. Projet se pak můžete například pro Lipenské magistrále. 

Cyklodovolená v České republice

Kam na kolo po Evropě?

Evropa nabízí samozřejmě pestrou paletu zajímavých míst pro cyklodovolenou. Velmi oblíbené u horských cyklistů jsou oblasti kolem Alp a Dolomitů, ale na své si přijdou i milovníci silniční cyklistiky. Inspirovat se můžete nejen našimi tipy: 

  • Alpy, Švýcarsko: Skrz národní park Švýcarska vede trasa Swiss National Park Route, která nabízí nádherné výhledy.
  • Dolomity, Itálie: Spíše pro zkušenější cyklisty, trasy jsou zde náročnější. I zde si můžete užít úžasná panoramata.
  • Pyreneje, Francie: Chcete si vyzkoušet stoupání, které zažívají ti nejlepší silniční cyklisté na světě? Zkuste průsmyk Col du Tourmalet. Doporučujeme si však odpustit zhruba 180 kilometrů před tím, které závodníci před samotným kopcem absolvují. I tak vám dát Tourmalet zabrat.
  • Provence, Francie: Pokud chcete o něco příjemnější klima a spojit svoji cyklodovolenou s ochutnávkou místní vyhlášené gastronomie, je pro vás Provence tím ideálním místem.
  • Mallorca, Španělsko: Ostrov je oblíbenou destinací cyklistů, jelikož nabízí řadu různorodých tras. Navíc se dá cyklistika spojit i s koupáním v moři.
  • Amsterdam, Nizozemsko: Země tulipánů je synonymem pro cyklistiku. Oblíbenost si získala hlavně svým rovinatým charakterem, navíc disponuje skvělou cyklistickou infrastrukturou. A pokud vás přestane bavit projížďka kolem amsterdamských kanálů, můžete vyrazit třeba do oblasti Fríských jezer na severu země.

Chcete se podívat do zahraničí, ale nechce se vám zase tak daleko? Zajímavé trasy naleznete i u našich sousedů.

  • Bavorsko, Německo: Rozmanité cyklotrasy, které vedou přírodou i zdejšími malebnými vesničkami. 
  • Mazurská jezera, Polsko: Oblast, která nabízí množství tras v přírodě kolem zdejších jezer.
  • Podunajská cyklostezka, Rakousko: V Rakousku najdete až 10 tisíc kilometrů cyklotras, takže je rozhodně z čeho vybírat. Některé z nich se přitom nachází jen kousek od českých hranic. Je mezi nimi i Podunajská cyklostezka, která patří k nejvyhledávanějším v Evropě a svým rovinatým charakterem se hodí i pro rodiny s dětmi. 
  • Tatranská magistrála, Slovensko: Překrásná příroda, výhledy na Tatry a také chuť dát si do těla. To charakterizuje tuto oblíbenou cyklotrasu na Slovensku, kterou uvítají všichni milovníci horské turistiky. 

Mazurská jezera cyklodovolená

Jaké pojištění na kolo?

Pokud vyrážíte na cyklodovolenou v ČR, vyplatí se zauvažovat o úrazovém pojištění, které vám uhradí náklady na léčbu vašeho zranění, které by se vám při cyklistice stalo. Rovněž se může hodit i pojištění občanské odpovědnosti. Přeci jen i na kole můžete někomu způsobit škodu na majetku nebo na zdraví.

Přečtěte si u nás o pojištění kola.

Při cestě do zahraničí je jasným základem cestovní pojištění. Jeho součástí by měly být dostatečné limity na pokrytí léčebných výloh. I k cestovku zvažte připojištění odpovědnosti. 

Mnoho lidí se ptá, zda je nutné sjednávat si pro cyklistiku připojištění na rizikové sporty. Cyklistika jako taková, jak ji provozuje většina lidí, není za extrémní sport považována. Naopak sjezd v horách, včetně jízdy mimo vyznačené trasy a také jízdu na kole v nadmořské výšce nad 3500 m. n. už většinou pojišťovny za rizikový sport považují a budete se tedy muset připojistit. 

Proto vždy doporučujeme před cestou u vybraného cestovního pojištění ověřit, co všechno vám kryje

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.