8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Tři dny v Paříži: Máme pro vás itinerář, díky kterému poznáte všechna známá místa!

Objevte kouzlo Paříže s naším pečlivě sestaveným třídenním itinerářem, který vás provede nejslavnějšími památkami a klenoty tohoto historického města. Od nádherné Eiffelovy věže až po umělecké poklady v Louvru. Náš itinerář zkrátka zahrnuje všechna zásadní místa!

Co vidět v Paříži

Co vidět v Paříži za 3 dny

Paříž můžete navštívit několikrát za život a vždycky v ní najdete něco nového, co vám učaruje. Skvělé je, že se můžete vydat také vlakem do Paříže, takže nádech romantiky bude mít už samotná cesta. Co tedy v tomto krásném městě vidět za 3 dny? Inspirujte se naším programem.

Den 1: Historické centrum a ikonické památky Paříže

Ráno

Začněte den návštěvou Eiffelovy věže na Champ de Mars

Pokud se chcete vyhnout davům turistů, raději si přivstaňte a užijte si atmosféru pohodového rána. Zajímavé je, že od svého dokončení v roce 1889 byla Eiffelovka vnímána jako poměrně kontroverzní stavba. Časem se ale stala nejen neodmyslitelnou součástí Paříže, ale i symbolem francouzského inovačního ducha a kreativity. 

Eiffelovka je vysoká 324 metrů a až do roku 1930 byla nejvyšší stavbou světa. Celkem je rozdělena do tří úrovní, které jsou přístupné buď výtahem, nebo schody. Dnes je Eiffelova věž nejnavštěvovanějším placeným památníkem na světě, s miliony návštěvníků ročně, kteří si z Eiffelovky užívají jedinečný pohled na celou Paříž.

Dopoledne

Projděte se po pařížských nábřežích, obdivujte zdejší historické budovy a přejděte přes most Pont Alexandre III k Invalidovně.

Pont Alexandre III je jedním z nejkrásnějších mostů v Paříži, který představuje vrchol francouzského uměleckého a inženýrského umu na přelomu 19. a 20. století. 

Most byl postaven pro Světovou výstavu v roce 1900 jako symbol francouzsko-ruské aliance. Jméno má po ruském carovi Alexandrovi III., který zmíněnou alianci s Francií uzavřel.

Most spojuje levý břeh Seiny s Grand Palais a Petit Palais na pravém břehu. Je významný svým okázalým uměleckým zdobením, včetně bohatě zdobených lamp, mohutných bronzových soch viktoriánských andělů i slavných zlatých pegasů na obou koncích mostu. 

Invalidovna je impozantní komplex budov založený v roce 1670 na příkaz Ludvíka XIV. Místo vzniklo coby útočiště a nemocnice pro válečné veterány. Jedná se o jeden z nejvýraznějších příkladů francouzské klasické architektury.

Postupem času se Invalidovna stala místem významných vojenských pohřbů a ceremonií. Dnes se zde nachází několik muzeí, včetně Musée de l'Armée, největšího vojenského muzea ve Francii.

Odpoledne

Navštivte Louvre a obdivujte jedinečná mistrovská díla.

Louvre je jedním z největších a nejnavštěvovanějších muzeí na světě. Jeho sbírky zahrnují tisíce let lidské kreativity a jsou zde zastoupena díla od starověkého Egypta až po počátek 19. století

Původně byl Louvre v roce 1190 vybudován coby pevnost, přičemž v 16. století byl přestavěn na královský palác. Muzeum Louvre pak bylo oficiálně otevřeno v roce 1793 během Francouzské revoluce a od té doby se neustále rozšiřuje a modernizuje. 

Jedním z nejvýraznějších prvků jeho moderního vzhledu je skleněná pyramida, kterou navrhl architekt Ieoh Ming Pei.

Večer

Po příjemně stráveném dni si rezervujte stůl v restauraci s výhledem na Seinu nebo Eiffelovu věž. Povečeřet také můžete na jedné z lodí, které vás zároveň vezmou na plavbu po Seině. 

Cestovní pojištění do Francie online

Den 2: Umění a kultura Paříže

Ráno

Začněte den v Musée d'Orsay, které je domovem rozsáhlé sbírky impresionistického a postimpresionistického umění.

Musée d'Orsay je jedno z nejvýznamnějších muzeí v Paříži, známé především svou světově proslulou kolekcí impresionistického a postimpresionistického umění

Nachází se v bývalé železniční stanici Gare d'Orsay, která byla v 70. letech 20. století uzavřena a hrozilo jí zboření. Nakonec bylo rozhodnuto budovu zachovat a přeměnit ji na současné muzeum.

Musée d'Orsay je domovem klíčových děl umělců, jako jsou Edouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir a Vincent van Gogh. Návštěvníci mohou obdivovat Monetovy série obrazů katedrály v Rouenu, Degasovy studie tanečnic a Van Goghova díla, jako je Ložnice v Arles nebo známý Autoportrét. 

Kromě impresionismu muzeum nabízí také rozsáhlé kolekce realistických, neoklasicistních, symbolistických a postimpresionistických děl od umělců, jako jsou Gustave Courbet, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Paul Gauguin a mnoho dalších.

Co vidět v Paříži

Dopoledne 

Pokračujte pěšky nebo metrem do čtvrti Montmartre. Prozkoumejte baziliku Sacré-Cœur a procházejte se malebnými uličkami plnými umělců.

Montmartre, malebná čtvrť situovaná na stejnojmenném kopci, je jednou z nejcharismatičtějších částí Paříže. Se svými úzkými, křivolakými uličkami, historickými bistry a neopakovatelnou atmosférou je Montmartre duchovním domovem mnoha umělců, spisovatelů a filmařů. 

Dominantou této čtvrti je nádherná bazilika Sacré-Cœur, která se vypíná na nejvyšším bodě města a nabízí jeden z nejlepších výhledů na francouzskou metropoli.

Historie Montmartru sahá až do římských časů, ale svůj bohémský charakter získala čtvrť v 19. a 20. století, kdy se stala útočištěm pro umělce, jako byli Pablo Picasso, Vincent van Gogh a Amedeo Modigliani. 

Montmartre si stále zachovává svého uměleckého ducha, a to díky řadě galerií, ateliérů a pouličních umělců.

Bazilika Sacré-Cœur je onou známou bílou, monumentální stavbou, která je dalším symbolem Paříže. Interiér baziliky je pak stejně působivý jako její vnější vzhled. 

Kochat se tu můžete mohutným zlatým mozaikovým stropem, který zobrazuje Ježíše Krista s vystrčenými pažemi, symbolizující jeho ochranářskou roli nad Paříží.

Co vidět v Paříži

Odpoledne

Navštivte moderní umělecké centrum Centre Pompidou a poté si užijte posezení v některé z okolních kaváren.

Centre Pompidou se nachází v historickém centru Paříže a je jedním z nejvýznamnějších kulturních středisek světa. Od svého otevření v roce 1977 se stalo ikonou moderní architektury a centrem pro umění a kulturu. 

Toto unikátní místo nabízí širokou škálu uměleckých sbírek a je domovem Národního muzea moderního umění (Musée National d'Art Moderne), což je největší muzeum moderního umění v Evropě.

Obdivovat zde můžete například největší evropskou sbírku moderního a současného umění, včetně děl Picassa, Kandinského, Matisse, Chagalla a mnoha dalších. Vedle stálých sbírek, Centre Pompidou pořádá mnoho dočasných výstav.

Večer

Po dni stráveném v muzeích a uměleckých čtvrtích si užijte třeba večerní představení v Opéra Garnier nebo některém z historických divadel, jako je Théâtre de la Ville.

Den 3: Relax a nákupy v Paříži

Ráno

Navštivte ostrov Île de la Cité, kde můžete obdivovat katedrálu Notre-Dame a Sainte-Chapelle.

Île de la Cité je jedním z dvou přírodních ostrovů na řece Seině v centru Paříže a je považován za historické srdce města. 

Tento malý ostrov je domovem několika nejvýznamnějších a nejstarších památek Paříže, včetně katedrály Notre-Dame a Sainte-Chapelle, které jsou vynikajícími příklady gotické architektury a mají zásadní význam pro francouzskou historii a kulturu.

Notre-Dame je jednou z nejslavnějších gotických katedrál na světě. Je známá svou impozantní architekturou, včetně rozsáhlých vitráží. Katedrála také hostila řadu významných historických událostí, včetně korunovace Napoleona Bonaparte. 

V roce 2019 byla katedrála poškozena rozsáhlým požárem, po němž probíhá její rozsáhlá rekonstrukce. Kvůli tomu až do roku 2025 můžete Notre-Dame obdivovat pouze z vnějšku, ale i tak se jedná o skvělou podívanou a zážitek.

Nedaleko Notre-Dame se nachází Sainte-Chapelle, která byla postavena v polovině 13. století na příkaz krále Ludvíka IX. Tato kaple je známá především svými nádhernými vitrážemi, které pokrývají téměř celou strukturu a vyprávějí příběhy z Bible. 

Dopoledne

Prozkoumejte Latinskou čtvrť a vychutnejte si zdejší bohémskou a živou atmosféru.

Latinská čtvrť je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších částí Paříže. Nachází se na levém břehu řeky Seiny a je známá svou bohémskou atmosférou, univerzitami, kavárnami a kulturními akcemi, což z ní činí jedno z nejpřitažlivějších míst pro turisty i místní obyvatele.

Latinská čtvrť získala své jméno už ve středověku, a to podle učení se latinsky na zdejších univerzitách (například na Sorbonně), které byly centrem vzdělání ve Francii. 

Navštivte zde ulice jako Boulevard Saint-Michel a Rue Mouffetard, které jsou lemovány knihkupectvími, kinosály, divadly a kavárnami. Mezi oblíbená kulturní místa patří Cinéma du Panthéon, nejstarší kino v Paříži, a divadlo Odéon-Théâtre de l'Europe, které nabízí opravdu široký repertoár.

Odpoledne

Dopřejte si nákupy v Marais, kde na vás čeká spousta butiků a vintage obchodů.

Marais, jedna z nejstarších čtvrtí Paříže, se nachází na pravém břehu řeky Seiny a je známá svou bohatou historií, zachovalou architekturou a jako centrum módy a umění

Kromě toho, že je domovem pro některé z nejlepších muzeí a galerií, je Marais také oblíbeným místem pro nákupy. Nachází se zde totiž množství butiků, vintage obchodů a návrhářských studií. 

Večer

Po dni nákupů a procházek zakončete svůj pobyt večerní plavbou po Seině, která vám umožní vidět pařížské památky z unikátní perspektivy. Ať už Eiffelovu věž, Louvre, Notre-Dame, nebo mnoho krásných mostů, které Seinu překlenují.

Cestovní pojištění do Francie online

Cestovní pojištění do Francie

I když je Francie součástí Evropské unie a máme zde díky Evropskému průkazu zdravotního pojištění nárok na nezbytnou lékařskou péči, měli byste si před cestou sjednat cestovní pojištění. Standardní zdravotní pojištění vám totiž nepokryje případnou spoluúčast na ošetření v zahraničí, stejně jako převoz zpět do ČR. 

Kromě toho v cestovním pojištění máte také asistenční služby (24/7 v českém jazyce), která vám pomohou v řešení složitých situací, jako je tlumočení apod. Pokud cestujete do Francie autem, můžete si také do cestovního pojištění přidat autoasistenci, která vám podá pomocnou ruku při potížích na silnici.

Věřte nám, že s tím správným cestovním pojištěním si užijete vaše chvíle volna opravdu v pohodě a bez starostí. Proto použijte naši online kalkulačku cestovního pojištění, ve které si můžete pojištění srovnat i sjednat – během chvíle a online cestou z pohodlí domova.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.