8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Co vidět v New Yorku za 5 dní? Inspirujte se našimi tipy

New York City, město, které nikdy nespí, je plné neuvěřitelných zážitků, historických památek a kulturních atrakcí. Pokud plánujete návštěvu Big Apple a chcete vědět, co vidět v New Yorku za 5 dní, podívejte se na náš itinerář, ve kterém jsou ta nejlepší místa a zážitky.

Co vidět v New Yorku

Den 1: Ikonická místa 

Ráno

Central Park je nejen největším parkem v New Yorku, ale také jedním z nejznámějších městských parků na světě. Byl navržen Frederickem Lawem Olmstedem a Calvertem Vauxem a otevřen v roce 1858. 

V Central Parku je hned několik zajímavým míst, jako je Bow Bridge, Bethesda Terrace, Strawberry Fields, Central Park Zoo a The Ramble, což je zalesněná oblast vhodná pro klidné procházky.  A najdete zde také slavné divadlo Delacorte Theater, kde se každoročně konají představení Shakespeare in the Park.

Dopoledne

Empire State Building je neodmyslitelnou součástí newyorského panorama. Stavba této budovy byla ukončena v roce 1931 a po více než 40 let byla nejvyšší budovou na světě. Měří 448 metrů (včetně antény) a má 102 pater. 

Empire State Building nabízí návštěvníkům hned dvě vyhlídkové plošiny. Výhledy z nich poskytují panoramatický pohled na celý Manhattan a jeho okolí, včetně sochy Svobody a Brooklynského mostu. 

Odpoledne

5th Avenue je jednou z nejznámějších nákupních ulic na světě. Najdete zde obchody značek, jako je Tiffany & Co., Saks Fifth Avenue, Gucci, Prada a mnoho dalších. 

Kromě nákupů nabízí 5th Avenue také přístup k významným památkám, jako je St. Patrick's Cathedral, nádherný neogotický kostel dokončený v roce 1878, a Rockefeller Center, komplex 19 komerčních budov postavených během Velké hospodářské krize.

Večer

Times Square, známé jako „Křižovatka světa“, je jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst na světě, kam ročně zavítá více než 50 milionů návštěvníků. 

Nachází se na křižovatce Broadway a 7th Avenue a je známé svými neonovými billboardy a světelnými reklamami, které vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. Times Square je také domovem mnoha divadel, kin, restaurací a obchodů. 

Nejlepší cestovní pojištění do USA online

Den 2: Objevování čtvrtí New Yorku

Ráno

Greenwich Village, často nazývaná jednoduše „The Village“, je historická čtvrť známá svým bohémským duchem a kulturou. 

Tato oblast byla domovem mnoha významných umělců, spisovatelů a hudebníků, včetně Boba Dylana, Jacka Kerouaca a Jimiho Hendrixe. Greenwich Village nabízí malebné uličky, krásné domy a množství kaváren, barů a restaurací. 

Dopoledne

SoHo, tedy „South of Houston Street“, je čtvrť známá svými litinovými budovami a uměleckými galeriemi. Tato oblast byla původně průmyslovou čtvrtí, ale v 70. letech se stala centrem umělecké scény, když se opuštěné továrny začaly měnit na umělecké ateliéry a galerie. 

Dnes je SoHo jedním z nejmódnějších míst v New Yorku, s množstvím butiků, luxusních obchodů a restaurací. 

Odpoledne

Lower East Side je čtvrť s bohatou historií, která byla původně domovem mnoha imigrantů z Evropy. Tato oblast je známá svou kulturní diverzitou a historickými budovami. Navštivte Tenement Museum, kde se dozvíte více o životě imigrantů v New Yorku na přelomu 19. a 20. století. 

Večer

Williamsburg najdete v Brooklynu a jedná se o čtvrť, která se v posledních desetiletích rychle rozvinula a stala se jedním z nejžádanějších míst v okolí Manhattanu. 

Nachází se zde umělecké galerie, trendy kavárny, bary i restaurace. Navíc je z Williamsburgu nádherný výhled na Manhattan z East River State Parku.

Den 3: Muzea a vzdělávání

Ráno 

American Museum of Natural History bylo založené v roce 1869 a je jedním z největších a nejvýznamnějších přírodovědeckých muzeí na světě. Nachází se v Theodore Roosevelt Parku na Upper West Side Manhattanu a jeho sbírky obsahují přes 34 milionů exemplářů. 

Mezi nejznámější expozice patří Milstein Hall of Ocean Life s obrovským modelem modré velryby, Dinosaur Halls s fosiliemi dinosaurů a Rose Center for Earth and Space s Hayden Planetarium. 

Dopoledne

Intrepid Sea, Air & Space Museum najdete na letadlové lodi USS Intrepid. Muzeum bylo otevřeno v roce 1982 a jeho expozice zahrnují více než 30 letadel, včetně slavného letounu Concorde a kosmického raketoplánu Enterprise. 

Návštěvníci mohou také prozkoumat ponorku USS Growler, jedinou strategickou raketovou ponorku otevřenou veřejnosti. Muzeum nabízí interaktivní výstavy, simulátory letů a mnoho vzdělávacích programů.

Odpoledne

The New York Hall of Science je jedním z předních vědeckých muzeí v USA. Nachází se v Queensu a nabízí více než 450 interaktivních exponátů zaměřených na fyziku, chemii, biologii a vesmírné vědy. 

Mezi nejzajímavější výstavy patří Rocket Park s replikami raket a vesmírných modulů, Connected Worlds, interaktivní digitální prostředí, a Science Playground, venkovní prostor, kde děti mohou zkoumat fyzikální principy prostřednictvím hry. 

Večer

Hayden Planetarium je jedním z nejmodernějších planetárií na světě. Otevřeno bylo v roce 1935 a renovováno v roce 2000. Dnes nabízí návštěvníkům úchvatná představení o vesmíru a hvězdách. 

Planetárium se nachází v Rose Center for Earth and Space a jeho hvězdný projektor umožňuje realistické zobrazení noční oblohy a simulace kosmických jevů. 

Nejlepší cestovní pojištění do USA online

Den 4: Gastronomické zážitky New York City

Ráno

Chelsea Market je jedním z nejznámějších trhů v New Yorku. Nachází se v bývalé továrně na sušenky Nabisco, kde byly poprvé vyrobeny slavné Oreo sušenky. 

Market nabízí širokou škálu kulinářských zážitků, včetně čerstvých mořských plodů, pečiva, sýrů, mezinárodních jídel a gurmánských potravin. Návštěvníci mohou ochutnat lahůdky z celého světa, jako jsou humři, tacos, sushi a italské těstoviny. 

Dopoledne

Little Italy je historická čtvrť na Manhattanu, která byla kdysi domovem tisíců italských imigrantů. Tato oblast je známá svými autentickými italskými restauracemi, kavárnami a pekárnami. 

Mulberry Street, hlavní ulice Little Italy, je lemována restauracemi nabízejícími tradiční italské pokrmy, jako jsou pizza, pasta a gelato. Během září se zde koná slavnost San Gennaro, největší italský festival v New Yorku, který přitahuje tisíce návštěvníků.

Co vidět v New Yorku

Odpoledne

Chinatown je jednou z největších čínských čtvrtí v USA a nabízí návštěvníkům autentický zážitek z čínské kultury a kuchyně. Tato rušná čtvrť je známá svými trhy s čerstvým ovocem, zeleninou a mořskými plody, stejně jako restauracemi nabízejícími dim sum, pho, pekingskou kachnu a mnoho dalších asijských specialit. 

Canal Street je hlavní nákupní ulicí Chinatown, kde najdete trhy s exotickými potravinami, suvenýry a tradiční čínské výrobky. 

Večer

West Village, část Greenwich Village, je známá svými úzkými uličkami, historickými budovami a bohatou kulinářskou scénou. Tato čtvrť je domovem mnoha vyhlášených restaurací, které nabízejí rozmanité kuchyně z celého světa. 

West Village je také plná kaváren, barů a pekáren, kde si můžete vychutnat skvělé jídlo a pití v příjemné atmosféře. 

Den 5: Výlet mimo New York

Poslední den vás vezmeme mimo město, takže se určitě vyplatí půjčení auta v New Yorku, abyste tahle skvělá místa zvládli navštívit. 

Ráno

Storm King Art Center je jedním z největších venkovních sochařských parků v USA. Nachází se v údolí řeky Hudson, asi hodinu jízdy severně od New Yorku. 

Park nabízí návštěvníkům procházky mezi monumentálními sochami od významných umělců, jako jsou Alexander Calder, Richard Serra a Maya Lin. Storm King je ideálním místem pro milovníky umění a přírody, kde můžete strávit několik hodin obdivováním uměleckých děl a krásné krajiny.

Dopoledne

Sleepy Hollow, malé město známé díky legendě o bezhlavém jezdci, se nachází severně od New Yorku. Město nabízí mnoho historických památek, jako je Sleepy Hollow Cemetery, kde je pohřben spisovatel Washington Irving, autor legendy. 

Navštivte také Philipsburg Manor, historickou usedlost z 17. století, která poskytuje pohled do života koloniální Ameriky. 

Odpoledne

Bear Mountain State Park je oblíbeným cílem pro milovníky přírody a outdoorových aktivit. Park nabízí širokou škálu rekreačních možností, včetně pěší turistiky, pikniků, plavání, rybaření a jízdy na lodi. 

Hlavní atrakcí parku je Bear Mountain, která poskytuje nádherné výhledy na údolí řeky Hudson a okolní hory. Navštivte také Trailside Museums and Zoo, kde se dozvíte více o místní fauně a flóře.

Večer

Údolí řeky Hudson, známé svou krásnou krajinou a historickými městy, nabízí mnoho možností pro večerní zábavu. Zakončete svůj den večeří v jedné z místních restaurací s výhledem na řeku, kde si můžete vychutnat čerstvé místní suroviny a speciality. 

Oblasti jako Beacon, Cold Spring a Hudson nabízejí širokou škálu restaurací, kaváren a barů, které uspokojí každého gurmána.

Srovnejte si cestovní pojištění do USA online

Cestovní pojištění do USA

Lékařská péče je v Americe velmi kvalitní a velmi nákladná. I drobné ošetření tak stojí poměrně velké množství peněz. Proto je uzavření cestovního pojištění do Ameriky naprostou nezbytností. 

Ve svém cestovním pojištění mějte co nejvyšší limity léčebných výloh, ideálně neomezené. Právě z nich je totiž hrazená lékařská péče, transport, hospitalizace, náklady na léky i repatriace zpět do České republiky.

Do svého cestovního pojištění do New Yorku určitě přidejte také šikovná připojištění, jako je:

  • Pojištění odpovědnosti: Na škody, které neúmyslně způsobíte někomu jinému na zdraví či majetku.
  • Pojištění zavazadel: Pro případ jejich ztráty, poškození či odcizení.
  • Pojištění úrazu: Pokud se v Americe chystáte sportovat. V takovém případě se raději podívejte se na to, zda vámi plánovaná aktivita spadá do rekreačních sportů, nebo si budete muset připojistit rizikové či dokonce extrémní sporty.
  • Pojištění storna pobytu: Pokud byste ze závažných a neočekávaných důvodů nemohli do USA odcestovat.

Cestovní pojištění do Ameriky si pak můžete hravě srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky – je to snadné, rychlé a zcela online.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.