10/2/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Co si sbalit na hory: Tipy na zimu i na léto

Hory nabízejí úžasné možnosti pro dobrodružství a sportovní vyžití, ať už se chystáte na zimní lyžování nebo na letní turistiku. Aby byl váš pobyt na horách co nejpříjemnější a nejbezpečnější, je důležité mít správné vybavení a také cestovní pojištění. V tomto článku se podíváme na to, co si na hory sbalit, ať už vyrážíte za sněhem nebo prosluněnými panoramaty.

Co si sbalit na hory

Co si sbalit na hory?

Přesný seznam se výrazně liší podle ročního období a vámi plánovaných aktivit. Lyžování zkrátka vyžaduje jinou výbavu než turistika. Proto je důležité obsah svého zavazadla přizpůsobit okolnostem.

Bez ohledu na sezónu byste ovšem měli vždy vybírat kvalitní a spolehlivé vybavení, které zajistí vaši bezpečnost a komfort. Kromě toho je také třeba sjednat si kvalitní cestovní pojištění, zvlášť v případě, kdy se chystáte sportovat. Raději se také podívejte na to, zda nebudete potřebovat připojištění pro rizikové či dokonce extrémní sporty, a v zimě pak připojištění pro zimní sporty.

Najděte to nejlepší cestovní pojištění na hory

Co si zabalit na hory v zimě?

Zasněžené hory lákají všechny milovníky lyžování, snowboardingu a dalších zimních sportů. Ať už se chystáte zdolávat svahy, nebo si užívat pohyb na čerstvém vzduchu, je důležité zabalit si všechno potřebné. Podívejte se proto na náš seznam, abyste doma na nic důležitého nezapomněli.

  • Oblečení: Přesný seznam všeho oblečení sem určitě dávat nemusíme. Každopádně nezapomeňte na kvalitní zimní výbavu – ať už to bude bunda, kalhoty, nebo kombinéza – stejně jako na termoprádlo, ve kterém se budete cítit pohodlně a které vás příjemně zahřeje, i když se zapotíte. Za nás v tomto směru nedáme dopustit na kvalitní výrobky z merino vlny, ze které seženete třeba i kukly a nákrčníky. Zajímavým kouskem na hory jsou pak zimní sukně, které spolehlivě chrání tělo proti chladu. Pro relaxační chvíle na chatě či hotelu přibalte pohodlné tepláky, a jestli se chystáte i do wellnessu, nezapomeňte na plavky. 
  • Sportovní vybavení: Ať už jedete na lyže, snowboard či běžky, dejte si sportovní vybavení hezky dopořádku předem. Nezapomeňte také na kvalitní brýle, jestli jezdíte v náročnějším terénu, pak i chrániče páteře a lavinové vybavení (to se dá případně i půjčit). Pokud vyrážíte s dětmi, nezapomeňte vzít boby a sáňky. Ty nejmenší určitě potěší i bábovičky na písek, protože i na sněhu si s nimi mohou krásně vyhrát. A mimo svah určitě oceníte kvalitní teplé zimní boty, které jen tak nepromoknou.
  • Zahřívací polštářky a vysoušeče bot: Zahřívací polštářky si můžete vložit do bot či rukavic v nepříznivém počasí. Vysoušeče bot oceníte po dlouhém dni na svahu, kdy spolehlivě vysuší vaše zimní boty i lyžáky.
  • Drogerie: Kromě běžných produktů, které denně používáte, si na zimní hory přibalte i opalovací krém s vysokým SPF. Ochranný balzám na rty je nezbytnost, a pokud máte citlivou pokožku, přibalte i krém s lanolinem na tváře a další místa náchylná k vysušení v chladu a mrazu.
  • Lékárnička: Nezapomeňte do ní přidat léky, které berete pravidelně. Pro případ zdravotních obtíží doporučujeme přibalit dezinfekci, náplasti, sprej do nosu, pastilky na bolení v krku, léky proti bolesti, na průjem, na snížení teploty, teploměr a také mast na namožené svaly a obinadlo. Užitečný je také Hemagel či tekutá náplast na zranění i popáleniny.
  • Mobil, tablet/počítač, powerbanka: Bez elektroniky si dnes umí představit život jen málokdo. Mobil je dobré mít s sebou i na svahu pro případ nečekaných událostí. Nezapomeňte také na powerbanku, protože v nízkých teplotách se některé telefony vybíjejí rychleji. Pokud jedete na hory s dětmi, oceníte i tablet nebo počítač na večerní pohádky. Chystáte-li se do zahraničí, ověřte si u svého mobilního operátora, jak to máte s roamingem, tedy s voláním ze zahraničí.
  • Termosky na jídlo i pití: Tyto užitečné pomůcky se vám v batohu rozhodně budou hodit. Udrží jídlo i pití dlouho teplé, takže až budete potřebovat doplnit tekutiny a energii, budete za ně vděční.
  • Doklady: Ty zkontrolujte především při cestě do zahraničí. Podle cílové destinace si nezapomeňte vzít platný občanský průkaz nebo pas. Pamatujte, že vlastní cestovní doklad musí mít i děti, včetně miminek. Dále mějte sjednané kvalitní cestovní pojištění na hory, nějakou hotovost v cizí měně a pro jistotu si ověřte, jak je to u vaší karty s výběry z bankomatu v zahraničí.

Najděte to nejlepší cestovní pojištění na hory

Co si sbalit na hory v létě?

Letní hory přitahují milovníky turistiky, horolezectví a dalších outdoorových aktivit. Ať už se chystáte na delší túru po malebných stezkách nebo plánujete relaxaci v přírodě, je důležité mít s sebou to správné vybavení. Aby váš pobyt byl co nejpříjemnější a bez starostí, podívejte se na náš seznam nezbytností, které byste si měli zabalit, aby vám nic důležitého nechybělo.

  • Oblečení: Na turistická dobrodružství se hodí oblečení, které rychle schne a je dobře skladné. Dnes na trhu najdete i bundy, které lze složit do malé kuličky, nebo lisované ručníky o velikosti tablety. Určitě se hodí i sluneční brýle, pokrývka hlavy, u dětí ideálně s UV ochranou, a skladná pláštěnka. Dobrou vychytávkou jsou i multifunkční šátky.
  • Turistická obuv: Základem jsou pohodlné a bezpečné boty, na které se můžete spolehnout. Pokud máte boty nové, nejdříve si je raději prošlápněte na kratších výletech a neberte je rovnou na túry do hor. Určitě se pak neinspirujte lidmi, kteří se do kopců vydali v městských teniskách nebo dokonce v žabkách, a nakonec potřebovali zásah horské služby, aby se dostali do bezpečí.
  • Trekové ponožky: Měly by rychle schnout, dobře sedět na noze a být celkově funkční.
  • Batoh: Musí dobře sedět, nezpůsobovat bolest zad a pojmout vše, co na horách budete potřebovat. Nezapomeňte si na něj pořídit i pláštěnku, aby vám jeho obsah při dešti nezmokl.
  • Láhev na vodu a boxy na jídlo: U lahví volte odolnější materiál, ideálně nerez. U boxů na jídlo zohledněte jejich lehkost a případné užitečné funkce.
  • Vařič, nádobí a příbory: Vyberte si kompaktní a moderní verze, které vám usnadní balení i samotné vaření. 
  • Igelitové sáčky/pytle: Tyto sáčky využijete jako odpadkové koše, abyste v přírodě nezanechávali žádné nežádoucí stopy.
  • Podsedák: Mnoho lidí ho využívá na koncertech a festivalech, ale na horách se také hodí. Je skvělým pomocníkem, když si chcete sednout a terén je třeba mokrý.
  • Baterka, čelovka a nůž: Tyto nezbytnosti by neměly chybět během delšího pobytu v přírodě.
  • Spacák, karimatka: Pokud plánujete vícedenní trek v přírodě, nezapomeňte na kvalitní vybavení na spaní. Spacák by měl být dostatečně teplý i při nižších teplotách a stan by měl být odolný proti dešti. Oba kousky by měly být navíc lehké a snadno skladnéZajímavou alternativou nocování v přírodě je využití hamaky. Většina modelů je lehká a snadno se vejde do batohu. Můžete si ji pověsit mezi stromy a užívat si klidné chvíle v přírodě.
  • Drogerie: Plánujete-li trávit čas v přírodě, přibalte si na hory ekologicky šetrné a biologicky odbouratelné hygienické produkty. Nezapomeňte také na opalovací krém a repelent, bez kterých se určitě neobejdete.
  • Lékárnička: Obsah by měl být stejný, jako v té, kterou zmiňujeme pro pobyt na zimních horách. U turistiky se ale určitě zaměřte více na produkty, které vám pomohou v případě puchýřů.
  • Mobil, solární nabíječka a powerbanka: I na horách je užitečné mít s sebou mobilní telefon, zejména s aplikací Záchranka, která se v případě nouze opravdu vyplatí. Solární nabíječky a powerbanky jsou také skvělými pomocníky, kteří vám zajistí, že budete mít vždy dostatek energie.
  • Doklady: I během letní dovolené na horách byste neměli zapomenout na cestovní pojištění a mít s sebou platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Najděte to nejlepší cestovní pojištění na hory

Užitečné rady a tipy k cestě a pobytu na horách

  • Plánování trasy: Před odjezdem si pečlivě naplánujte trasu a zjistěte aktuální podmínky na silnicích a v horských oblastech. Zvažte alternativní cesty pro případ uzavírek nebo nepříznivého počasí. Před cestou také zkontrolujte své vozidlo, jestli je v dobrém technickém stavu a trasu zvládne.
  • Příprava na počasí: Sledujte předpověď počasí a přizpůsobte tomu své oblečení a vybavení. V horách se počasí může rychle měnit, takže mějte s sebou jak teplé, tak i lehčí oděvy. V zimě určitě sledujte i lavinové zpravodajství.
  • Základní vybavení: Pro lyžaře a turisty je důležité mít s sebou mapu, kompas, nebo GPS zařízení. I když spoléháte na mobilní telefon, baterie se mohou vybít, a tak je dobré mít záložní možnosti.
  • Informujte se: Dejte někomu vědět, kdy a kam jedete, a kdy plánujete návrat. V případě nečekaných událostí bude snadnější vás najít.
  • Hydratace a strava: Ať už se chystáte na lyžování nebo turistiku, nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin a jídlo, které vám dodá energii. Vezměte si s sebou vydatné svačiny a vodu, abyste zůstali hydratovaní.
  • Respektujte přírodu: Dodržujte zásady Leave No Trace a nezanechávejte po sobě odpadky. Pomozte chránit přírodu a její krásy pro další generace.
  • Bezpečnost na svahu a v terénu: Pokud plánujete lyžování, ujistěte se, že máte vhodné vybavení a jste obeznámeni s bezpečnostními pravidly dané oblasti. Pro turisty je zase důležité být opatrný při překonávání náročnějších terénů. Nepřeceňujte své fyzické a psychické možnosti a zbytečně neriskujte. 

Na hory bezpečně se správným pojištěním

Jak již bylo zmíněno, kvalitní cestovní pojištění je na horách nezbytností, která vás ochrání v případě nemoci či úrazu. Toto pojištění zahrnuje možnost repatriace do České republiky, asistenční služby 24/7 v češtině a také různá připojištění. Určitě se vám budou hodit:

V závislosti na druhu plánované sportovní aktivity se informujte o připojištění zimních sportů a rizikových nebo extrémních sportů. Do náročnějších kategorií patří například freeride nebo obtížné ferraty.

Pokud na hory vyrážíte autem, nezapomeňte zkontrolovat stav svého povinného ručení a havarijního pojištění, abyste byli chráněni na silnicích v každé situaci. A při cestě za lyžováním samozřejmě dbejte na povinnou zimní výbavu.

Nabídky havarijního pojištění si můžete porovnat přes naši online kalkulačku.

Porovnejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.