8/27/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Čím se platí v Egyptě a na co se před nákupy připravit?

Egypt patří mezi nejoblíbenější prázdninové destinace a má hodně co nabídnout. Od tajemných pyramid až po nádherný podmořský život. Pokud jste se rozhodli letos Egypt navštívit, poradíme vám, čím se v Egyptě platí, na jaké ceny se připravit i proč je vhodné sjednat před odletem cestovní pojištění.

Čím se platí v Egyptě

Jaká je oficiální měna v Egyptě?

Oficiální měnou v Egyptě je egyptská libra (EGP), zaplatit však můžete pohodlně také americkými dolary nebo eury

Cestovní pojištění do Egypta online

Egyptskou libru navíc v českých směnárnách nenajdete, ideální je si vyměnit dostatečné množství amerických dolarů. S těmi dokonce v Egyptě zaplatíte mnohem pohodlněji než s librami. 

Zejména v hotelích či u prodejců na tržištích jsou zvyklí právě na dolary a je možné, že někteří by libry dokonce i odmítli. V Egyptě není problém si několik liber vyměnit buď v tamní směnárně na letišti, nebo v bankomatu, ale rozhodně to není nutné. 

Bakšiš všude

Bakšiš čili spropitné patří k Egyptu stejně jako sfinga a není možné se mu vyhnout. Bakšiš se totiž očekává absolutně všude. Za úklid pokoje, namíchání drinku, při zapsání na recepci, taxikáři nebo i číšníkovi za dovedení ke stolu. 

Pro Evropany se může jednat o poněkud nezvyklou záležitost a někteří s tím mohou mít i problém. Proč přece platit za něco, co by už mělo být v ceně služby? Jenže zatímco my v tomto jednání můžeme vidět vypočítavost, pro Egypťany je to spíše otázka přežití

Pouhý dolar, který pro turistu nic neznamená, je pro Egypťana poměrně podstatná suma. Práce v turismu a službách je prakticky jediný způsob, jak bojovat s chudobou, a za pár drobných spropitného vám Egypťané snesou modré z nebe.

Právě Egypt je vyhlášený svými službami turistům. Stačí dát spropitné číšníkovi, který vám každé ráno u vstupu do snídaňového salonku popřeje hezký den, a při příští návštěvě třeba budete mít na svém stole kytičku. Maličkost, která ale rozhodně umí zpříjemnit dovolenou. 

Smlouvání jako národní sport

Další věc, která může turisty při první návštěvě Egypta zarazit, je všudypřítomné smlouvání. Egypťany to prostě baví a vám nezbyde nic jiného než na tento jejich způsob obchodování přistoupit. Přijetím hned první nabídnuté ceny byste je totiž mohli i urazit

Navíc byste uškodili také sobě, první nabídka totiž bývá až nehorázně přemrštěná a počítá se právě s tím, že smlouváním se cena sníží. Samozřejmě že ani tak prodejce neprodělá, ale vy nakoupíte i o dvě třetiny výhodněji

Nejdřív budete možná zaskočeni prodejcovým nadšením, se kterým vám své zboží bude nabízet. Počítejte i s pozváním na čaj, nabídkou k napsání vašeho jména hieroglyfy, samozřejmě zdarma, nebo třeba i srdceryvným vyprávěním o tom, že zrovna dnes má jeho matka narozeniny a on potřebuje peníze na její dárek. 

Nakonec se ale většinou na ceně domluvíte a obchod skončí oboustrannou spokojeností. A pokud se přesto na tento způsob nakupování necítíte, zamiřte do obchodů s pevnými cenami, tzv. fix price, kde sice smlouvat nebudete, ale i tak nakoupíte levněji než u nás. 

Srovnejte si cestovní pojištění do Egypta online

Co se vyplatí koupit v Egyptě?

Ceny v Egyptě jsou mnohem nižší než u nás v ČR. Laciněji nakoupíte prakticky všechno, od potravin až po cigarety. Ačkoli hotelový rezort nabízí veškeré pohodlí v rámci all-inclusive, udělejte si jeden den výlet do „běžného“ Egypta a nasajte tu pravou orientální atmosféru v tamní restauraci.

Možná vás na první pohled zarazí skromnější vybavení, egyptské speciality ale rozhodně stojí za to ochutnat. Vyrazit také můžete na trh, kde naleznete mnoho druhů exotického ovoce a další místní dobroty

Doprava do centra města navíc vyjde na pár korun, využít lze městskou hromadnou dopravu nebo taxi. Za co si naopak připlatíte, je alkohol, který je oproti cenám v ČR trochu dražší. 

Ceny běžných potravin v Egyptě (přepočet na Kč)

Mléko (1 l)23 Kč
Bochník chleba/bageta14 Kč
Vejce (12 ks)35 Kč
Místní sýr (1 kg)87 Kč
Kuřecí prsa (1 kg)86 Kč
Hovězí maso (1 kg)117 Kč
Jablka (1 kg)34 Kč
Banány (1 kg)18 Kč
Rajčata (1 kg)11 Kč
Voda (1.5 l)7 Kč

Zdroj: etravel.cz/egypt/ceny, aktuální ke 14. 6. 2024.

Ceny v restauracích v Egyptě (přepočet na Kč)

Jídlo v levnější restauraci100 Kč
Tříchodové menu v restauraci střední úrovně250 Kč
Místní pivo 0.5 l44 Kč
Cappuccino43 Kč
Coca Cola 0.33 l8 Kč
Voda 0.33 l5 Kč

Zdroj: etravel.cz/egypt/ceny, aktuální ke 14. 6. 2024.

Zdravotní komplikace se v Egyptě mohou prodražit

Asi jste už zaslechli o možných zdravotních rizicích, která vás mohou v Egyptě potkat. Nejčastějším strašákem jsou různá střevní a infekční onemocnění, například tzv. Faraonova pomsta, břišní tyfus nebo salmonelóza

Ačkoli u někoho to spraví pár tabletek běžných léků, které najdete ve vaší lékárničce, u někoho může nastat vážnější průběh nemoci vyžadující hospitalizaci

Pokud pomineme fakt, že úroveň zdravotní péče v Egyptě je na nízké úrovni a tuto zkušenost si asi každý rád nechá ujít, je třeba zmínit také to, že léčebné výlohy se mohou velmi prodražit. Zdravotnická zařízení se totiž dělí na státní a soukromá

Státní jsou určena pro chudé obyvatele a rozhodně tam běžný turista dobrovolně nepůjde. V soukromých zařízeních je péče na podstatě vyšší úrovni, bez cestovního pojištění se ale může pořádně prodražit.  

Sjednejte si cestovní pojištění online

Právě cestovní pojištění kryje náklady spojené s lékařským ošetřením na vaší dovolené. V základu pokryje ošetření lékařem, léky, hospitalizaci a akutní transporty, včetně případného návratu do ČR za doprovodu lékaře. 

Zvolit si ale také můžete různá připojištění, například pojištění ztráty zavazadel, pojištění odpovědnosti nebo pojištění storna cesty. Do cestovního pojištění také patří asistenční služby včetně služeb tlumočníka, který zajistí komunikaci s nemocnicí. 

Ještě před odjezdem na letiště proto doporučujeme neponechat nic náhodě a sjednat si cestovní pojištění. S tím vám pomůže naše online kalkulačka

Při výběru pojistky se určitě zaměřte na výši limitů pojistného plnění. Měly by být dostatečně vysoké, aby v případě potřeby pokryly vše, co je třeba. 

Pojištění pak sjednáte pohodlně online bez nutnosti podpisu a na dovolenou tak můžete vyrazit s pocitem, že vám někdo kryje záda i během vašeho zaslouženého letního odpočinku.  

Srovnejte si cestovní pojištění do Egypta online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.