3/8/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co je a jak funguje chytrý elektroměr?

Možná už jste zaslechli, že se staré elektroměry budou měnit za chytré elektroměry. Koho se to týká, kdy k výměně dojde a kolik chytrý elektroměr stojí? To vše vám objasníme a poradíme i s tím, jak díky chytrému elektroměru ušetřit za elektřinu.

Chytrý elektroměr

Co je chytrý elektroměr?

Chytrý elektroměr je zařízení sloužící k odečítání spotřeby elektřiny. V základu funguje stejně jako „hloupý“ elektroměr, ale umí toho výrazně víc. Dokáže například měřit okamžitou spotřebu elektřiny, což pro vás může být skvělou zprávou. Pokud se totiž snažíte ušetřit za elektřinu, ale pořád nevíte, které spotřebiče vám doma tolik „žerou“, chytrý elektroměr vám to díky svým funkcím může naznačit.

Dalším důvodem, proč budou chytré elektroměry čím dál rozšířenější, je, že dokážou spotřebu elektřiny měřit na dálku. A pokud si pořídíte aplikaci k chytrému elektroměru, budete moci sledovat svou spotřebu v reálném čase, respektive v hodinových rozestupech. A budete tak lépe schopni odhadnout, kolik za spotřebovanou elektřinu nakonec zaplatíte, což se vyplatí zejména firmám a domácnostem odebírajícím elektřinu za spotové ceny.

Nepřeplácejte zbytečně za elektřinu

Jak funguje chytrý elektroměr?

Pro odběratele (tedy domácnosti, firmy a další) funguje chytrý elektroměr na první pohled úplně stejně jako ten starý. Až k vám dorazí technik a vymění starý elektroměr za nový chytrý elektroměr, nemusíte nic dalšího řešit. Nemusíte ho sledovat, pořizovat si kvůli němu mobilní aplikaci nebo průběžně sledovat svou spotřebu. Ale můžete.

Chytrý elektroměr má jednu hlavní funkci – měřit spotřebu elektřiny, stejně jako klasický elektroměr. Jenže chytré elektroměry kromě toho zaznamenávají spotřebu elektřiny na dálku, všechny naměřené hodnoty se pečlivě ukládají a vy jejich kompletní přehled získáte každý měsíc spolu s fakturou za elektřinu.

Díky chytrému elektroměru tak budete mít dokonalý přehled o své spotřebě elektřiny, budete s ní moci lépe hospodařit a efektivněji snižovat spotřebu.

Jaké jsou výhody chytrého elektroměru?

Výhody chytrého elektroměru jsme v podstatě vyjmenovali už výše. Pro spotřebitele jich je mnoho, a tak si je tady shrneme:

  • dálkové měření spotřeby elektřiny
  • zaznamenávání spotřeby elektřiny s přesností na hodinu
  • kompletní přehled dat na každé faktuře za elektřinu
  • snazší možnost ušetřit na elektřině s pomocí vyhodnocení dat z chytrého elektroměru
  • ideální kombinace se spotovou elektřinou
  • sledování spotřeby elektřiny ve speciální aplikaci
  • bez nutnosti každoročního odečítání dat z elektroměrů zaměstnancem energetické společnosti

Jaké jsou nevýhody chytrého elektroměru?

Může to vypadat, že chytrý elektroměr má jen samé přednosti. Můžete snadněji sledovat svou spotřebu elektřiny a snadněji snižovat své náklady (protože víte, kdy jí spotřebováváte nejvíc a proč).

Jenže i když jsou chytré elektroměry dobrými pomocníky, existují u nich i jistá rizika, před kterými odborníci na energetiku varují:

  1. Tato zařízení jsou náchylnější vůči útokům zvenčí. Tedy útokům hackerů. Starý elektroměr vám nikdo „nehekne“ a nemůže nijak ovlivňovat jím naměřené hodnoty, ale chytré elektroměry měří spotřebu na dálku a samy ji vyhodnocují, takže jsou možným útokům otevřenější. Vy osobně jim nedokážete nijak zabránit. A ačkoliv energetické společnosti tvrdí, že bezpečnost je pro ně na prvním místě, stačí drobná chybka v systémech a výsledkem může být až celostátní black-out.
  2. Další nevýhody mohou plynout z toho, když si sami koupíte levný elektroměr bez příslušných certifikací. Můžete mít sice dobrý pocit, jak jste ušetřili, ale nemusí měřit spolehlivě a mohou se u něj vyskytnout nečekané problémy.
  3. Poslední nevýhodou jsou poplatky za chytrý elektroměr – nejen za jeho samotnou instalaci, ale i za to, že ho používáte. Ano, bude nutné za něj pravidelně platit.

Nabízí ho už někteří distributoři/dodavatelé?

Nové chytré elektroměry nejsou výmyslem energetických společností. Takže až vám nabídne chytrý elektroměr např. ČEZ, nemyslete si, že na vás chce jen tak vydělat. K instalaci chytrých elektroměrů dochází na základě nové směrnice Evropské unie. Podle ní bude nutné, aby technici energetických společností začali s instalací chytrých elektroměrů nejpozději od července 2024.

Některé domácnosti nebo firmy už ale chytrý elektroměr v rámci pilotního programu získaly. S výměnami starých za nové se pozvolna začalo už v roce 2020 a v České republice aktuálně funguje víc než 30 000 chytrých elektroměrů.

Staré elektroměry musejí být vyměněné za chytré elektroměry nejpozději do konce roku 2027. Jedná se přitom o asi 1,2 milionu odběrných míst.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Pro koho jsou chytré elektroměry určeny?

Přemýšlíte, kdy u vás zazvoní technik a bude nabízet výměnu starého elektroměru za nový? Není jisté, že zazvoní právě u vás. Výměna se totiž nebude týkat všech domácností.

Podle zmíněné směrnice Evropské unie budou chytré elektroměry instalovány na odběrných místech (tedy zejména ve firmách a v některých domácnostech), která splňují jednu z následujících podmínek:

  • mají roční spotřebu elektřiny nad 6 MWh,
  • nachází se v nich fotovoltaická elektrárna připojená do elektrické sítě a s povolenými přetoky elektřiny,
  • je v nich nainstalována nabíjecí stanice pro elektromobily,
  • topí s pomocí tepelného čerpadla, akumulačních kamen nebo přímotopů, případně hodně používají klimatizaci (přičemž jejich roční spotřeba kvůli tomu přesahuje 6 MWh).

Co když nesplňujete podmínky pro výměnu?

Možná byste rádi měli svůj chytrý elektroměr, ale nesplňujete základní podmínku pro jeho instalaci – roční spotřebu elektřiny nad 6 MWh. V tom případě na něj nemáte ze zákona nárok a nemůžete se ho žádným způsobem dožadovat.

Do budoucna to možná půjde, ale odběrných míst určených k instalaci chytrých elektroměrů bude nyní tolik, že technici nebudou stíhat uspokojovat poptávku od těch, kteří nesplňují zákonné podmínky. 

Jedinou možností, jak získat chytrý elektroměr, je zajistit, abyste se dostali mezi odběrná místa splňující dané podmínky, takže si například musíte doma nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu připojenou do elektrické sítě nebo spotřebovávat elektřinu v enormním množství (což se ale rozhodně finančně nevyplatí).

Proč bude docházet k instalacím chytrých elektroměrů?

Výměna starých elektroměrů za chytré elektroměry bude pro určitá odběrná místa ze zákona povinná

Proč? Protože elektrická síť čelí kvůli přibývajícím obnovitelným zdrojům energie čím dál větší zátěži a výrazně roste se i spotřeba elektřiny, zvlášť ve špičkách. Energetické společnosti mají čím dál větší práci uhlídat stabilitu sítě a právě chytré elektroměry měřící spotřebu energeticky náročných domácností v reálném čase jim pomohou získávat přesná data a lépe se sítí pracovat.

Jak probíhá výměna elektroměru za chytrý?

Postup výměny elektroměru za ten chytrý je snadný. Pokud o něj stojíte co nejdříve, můžete si o něj u svého distributora elektřiny výslovně zažádat, takže vás upřednostní. A jak na to?

  1. Podejte žádost o chytrý elektroměr u svého distributora.
  2. Počkejte na schválení žádosti.
  3. Distributor vám vystaví novou smlouvu o připojení a zašle vám ji k podpisu.
  4. Až smlouvu podepíšete, může dojít k výměně starého elektroměru za chytrý.
  5. K chytrému elektroměru je nutné nechat si udělat také revizi od revizního technika – tu budete muset zaplatit (zpravidla stojí od 1 000 do 5 000 Kč – záleží na typu odběrného místa).

Kolik stojí chytrý elektroměr?

Žijete v dojmu, že vám chytrý elektroměr ČEZ nebo jiná společnost nainstaluje a tím pro vás veškeré starosti končí? Jste na omylu.

Aktuálně platí, že výměny elektroměrů za chytré spolufinancuje Evropská unie. Další náklady za instalaci pak půjdou za energetickými společnostmi. A budou to odhadem desítky miliard korun.

Nicméně pro koncové odběratele elektřiny bude cena chytrého elektroměru nulová. Aspoň na první pohled.

Proslýchá se totiž, že distribuční společnosti přece jen od zákazníků nově vlastnících chytré elektroměry budou chtít určité poplatky. A to ačkoliv chytrý elektroměr nebude jejich vlastnictvím a stále bude patřit energetické společnosti.

Je možné, že poplatky za chytrý elektroměr budou započítány do jednotlivých vyúčtování za elektřinu. Jejich výše by se přitom u jednotlivých energetických společností různila, odhadem by ale mohlo jít o 1 500 až 2 000 Kč ročně.

Ušetřete za elektřinu

Chcete ušetřit za elektřinu?

Chytré elektroměry mají za cíl stabilizovat situaci v elektrické síti a zároveň jejich „vlastníkům“ umožnit lépe hospodařit s energiemi. Například pro firmy to může být skvělý pomocník, jak ušetřit za elektřinu, zejména pro ty, které využívají namísto fixované ceny elektřiny spotovou cenu elektřiny.

Možná vás mrzí, že nesplňujete podmínky pro instalaci chytrého elektroměru a nemáte zatím žádnou možnost si ho vyžádat. Jak tedy máte poznat svou spotřebu energie a lépe s ní hospodařit, když je vám chytrý elektroměr odepřen?

Máte několik možností:

  • změnit dodavatele elektřiny – udělat to můžete například prostřednictvím naší online kalkulačky elektřiny, díky které si můžete také spočítat, zda by vás elektřina jinde nevyšla levněji;
  • vyměnit staré spotřebiče, které přespříliš „žerou“, za nové a úspornější;
  • změnit typ vytápění (topení elektřinou patří k nejnákladnějším);
  • šetřit s pomocí zapojení fotovoltaické elektrárny nebo jiného obnovitelného zdroje energie. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.