9/4/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Chytrá zásuvka: Co umí a jaké jsou její výhody?

Snažíte se zajistit své domácnosti maximální pohodlí a zároveň úsporu energií? Vsaďte na moderní technologie, jako jsou chytré zásuvky. Jak přesně fungují a proč byste si je měli pořídit? Známe odpověď.

Chytrá zásuvka

Co je chytrá zásuvka?

Chytrá zásuvka vypadá jako klasická externí zásuvka, ale s jedním zásadním rozdílem. 

Dokáže totiž komunikovat s vaším chytrým telefonem, tabletem nebo dalšími zařízením prostřednictvím Wi-Fi nebo Bluetooth a regulovat proud pro zapojené spotřebiče přes aplikaci nebo web. 

Díky tomu můžete ovládat připojené spotřebiče na dálku, sledovat jejich spotřebu energie a nastavovat různé automatizace, jako je například zapnutí světla při západu slunce nebo vypnutí topení při odchodu z domu. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Hlavní funkce chytrých zásuvek zahrnují:

  • Dálkové ovládání: Pomocí aplikace v chytrém telefonu můžete zapínat a vypínat zařízení připojená do chytré zásuvky odkudkoliv.
  • Plánování a časovače: Nastavte časové rozvrhy pro automatické zapínání a vypínání spotřebičů.
  • Monitorování spotřeby energie: Některé modely umožňují sledovat spotřebu energie připojených zařízení, což může pomoci identifikovat energeticky náročné spotřebiče a snížit náklady.
  • Integrace s chytrou domácností: Chytré zásuvky mohou být součástí širšího systému chytré domácnosti, kde spolupracují s ostatními chytrými zařízeními, jako jsou senzory, termostaty a bezpečnostní systémy.

Proč pořizovat chytrou zásuvku?

Jasným kladem při pořízení chytré zásuvky je úspora energie u různých zařízení díky optimalizaci jejich funkčnosti. 

Například u vytápění můžete domácnost temperovat na dálku a upravovat teplotu podle potřeby nebo dle jednotlivých místností. Zároveň vidíte, kolik elektřiny spotřebič odebírá, takže si nemusíte kupovat zařízení na měření příkonu spotřebiče. 

Další výhodou je bezpečnost. Zapomněli jste některý ze spotřebičů vypojit ze zásuvky nebo si nejste jistí, jestli spotřebič neběží? Máte v domácnosti zařízený kancelářský prostor pro práci, ale při odjezdu z domu nevíte, jestli jste vypnuli počítač, tiskárnu a zhasli lampičku? 

Vše stačí jednoduše pomocí zásuvky vypnout. S bezpečnostní funkcí souvisí také dálkové ovládání světel. To může sloužit pro odlákání zlodějů ve chvíli, kdy se v domě z ničeho nic rozsvítí.

Díky chytré zásuvce budete mít pod kontrolou nejen spotřebiče, ale i vlastní děti. Přijde vám, že tráví až příliš času u počítače nebo televize? Nastavte si pomocí zásuvky čas, po který děti mohou sedět u obrazovky, dokud se jednoduše nevypne. 

Chytrá zásuvka – cena

Cena chytrých zásuvek je různá, záleží na výrobci a funkcích, které zásuvka ovládá. Cena začíná zhruba od 200 Kč pro základní zásuvky, ale může dosáhnout až téměř 2 000 Kč

U těchto opravdu drahých modelů už budete mít LED indikátor spotřeby, který může sloužit zároveň i jako noční lampička, teplotní čidlo pro případ přehřívání zařízení a nastavitelný maximální příkon spotřebiče. 

Navíc je možné zásuvku většinou použít i pro nabíjení například mobilního telefonu. 

I ten nejzákladnější a nejlevnější model vám ale pomůže alespoň trochu ušetřit díky prosté funkci ovládání spotřebiče na dálku. Vytvořte si pomocí této technologie chytrou domácnost a naplno využívejte veškerý komfort, který přináší. 

Zajistěte si výhodnější elektřinu

Nestačí vám šetřit pomocí chytrých zásuvek? Dalším řešením je zajištění jiného tarifu a výhodnější smlouvy u dodavatele energií. 

Pokud s dosavadní smlouvou nejste spokojeni nebo se blíží její výročí a plánujete ji vypovědět, pak si dopředu proveďte srovnání elektřiny u jednotlivých dodavatelů. Stejně jako chytrá zásuvka vám online srovnávač elektřiny pomůže ušetřit na ročním vyúčtování. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.