2/29/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Cestování s dětmi: Co dělat, aby dítě neonemocnělo na dovolené

Jedete na dovolenou a berete s sebou svoje ratolesti? Ať už vyrážíte kamkoliv, může se stát, že dětská imunita při setkání s novým prostředím neobstojí a vy strávíte volno obíháním neznámých doktorů, s mrzutým dítětem na hotelovém pokoji nebo v horším případě dokonce v nemocnici. Jak se toho vyvarovat? Důležitá je samozřejmě prevence, ale také zvýšená pozornost věnovaná pohodlí a zdravotnímu stavu malých cestovatelů.

nemocné dítě na dovolené

Co maminka, to názor. A tak je to správně. Nicméně cestování má svá pravidla, která je lepší dodržovat, pokud si chcete výlet užít v klidu a dopřát sobě i dítěti hezký zážitek.

Cestování v těhotenství

Cestování se nedoporučuje ženám v prvním trimestru těhotenství, protože se plod nachází ve velmi křehké fázi. Teprve se vyvíjí stavební základy pro celý mrňavý organismus. Žádná těhotná žena by se v tomto období neměla rozhodně vystavovat zvýšeným rizikům spojeným s dlouhým a náročným cestováním.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Cestování s novorozenětem

Menší děti také nejsou na nějaké dlouhé výlety zrovna stavěné. Pokud nemusíte, tak s miminky moc necestujte. Obecně je doporučováno strávit alespoň první dva týdny doma, dokud se dítě trochu nerozkouká na svobodě. A pak ještě čtyři další týdny, než se vydáte na nějaké dobrodružství větší než procházka po okolí. Nejlepší je samozřejmě poradit se ohledně každého většího výletu s lékařem. 

Pokud je novorozeně neduživé, měly by se dokonce omezit i návštěvy. 

Co se týče starších dětí, obvykle zvládají i delší cesty. Přesto jsou mnohdy náchylnější k zdravotním obtížím. Nezapomeňte proto na dostatečnou prevenci i cestovní pojištění, které pokryje případné náklady na léčbu. 

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Lékárnička

Nevydávejte se na cesty s dětmi bez řádně vybavené lékárničky. Pokud jedete do zahraničí, uzpůsobte její obsah i obvyklým neduhům v cílové destinaci. Většina léků a přípravků pro dospělé není pro malé cestovatele vhodná. U všech léků proto zkontrolujte dávkování a datum expirace. Nejsou-li doporučována dětem, zakupte jejich alternativu. 

Odjíždíte do exotických krajin? Poraďte se s lékařem, co je vhodné do lékárničky přibalit. Zároveň nezapomeňte na odpovídající cestovní pojištění.

Do oblastí s vysokým výskytem hmyzu neopomeňte přibalit moskytiéru pro dětské lůžko a kočárek a repelent pro malé dobrodruhy. 

U čerstvých človíčků můžete náhle odhalit alergii, o které jste doposud vůbec nevěděli. Vybavte se antihistaminiky a budete vždy na podobné nepříjemnosti připravení.

Máte-li obavu ze žaludečních a střevních problémů, přibalte si dostatek dezinfekčního gelu, čistících ubrousků, živočišného uhlí a hlavně rehydratačního roztoku. Děti jsou mnohem náchylnější na dehydrataci a následky mohou být velmi nebezpečné. V takovém případě je nutné okamžitě dodat tělu cukry a ionty.

Občas se může stát, že do kukadel spadne nějaké smítko nebo třeba dlouhý pobyt v klimatizovaném prostředí se suchým vzduchem podráždí oči. Chybět by ve vaší tašce pro takové případy neměly ani kapky či umělé slzy

Co byste měli mít v lékárničce

  • Léky, náplasti, obvazy a další, co máte pro sebe, ale v dětské verzi (teploměr, náplasti, sterilní obvazy, pinzetu, nůžky, sprej do nosu, léky proti bolesti, horečce, průjmům a kašli)
  • Moskytiéra, gel na štípance a antihistaminika
  • Dezinfekce, dezinfekční gel na ruce, čistící ubrousky
  • Živočišné uhlí, rehydratační roztok
  • Kapky do očí, umělé slzy
  • Léky proti kinetóze

Očkování proti tropickým nemocem

S každým výjezdem do zahraničí je spojené nějaké doporučené očkování. Nejčastěji proti žloutenkám a břišnímu tyfu. Nepodceňujte je. Najděte si, jaké vakcíny jsou pro vámi zvolenou destinaci vyžadovány a dohodněte se s lékařem na očkovacím plánu. Ideální je doktorovi nahlásit plánovanou cestu klidně i několik měsíců předem. Dokáže tak nejlépe vyhodnotit zdravotní stav vašeho malého dobrodruha a podle lokality vám pravděpodobně doporučí také probiotika nebo vitamíny.

Zeptejte se lékaře, zda se setkává s nemocemi u dětí, co se z dovolené v dané oblasti nedávno vrátily a jak se případným nákazám a zraněním vyvarovat.

Cestovní pojištění pro děti

Ochrana před sluncem a teplem

U dětí nepodceňuje ochranu před sluníčkem. Ti nejmenší dobře nesnáší ani prudké světlo. Kůže mrňat je extrémně citlivá na UV záření. Zakupte vhodný opalovací krém a mrně pravidelně natírejte. Zároveň se ujistěte, že repelent lze aplikovat na nakrémovanou ponožku a okamžitě tak ochrannou vrstvu nezničí. Dbejte na pokrývku hlavy a nespoléhejte pouze na slunečník.

Kontrolujte, že není váš potomek přehřátý. Hlavní neduh malých dětí je neschopnost správně regulovat teplotu, pronásleduje je proto často přehřátí. 

Oblékejte je do vzdušného bavlněného oblečení a dohlížejte na dostatečný pitný režim. Při přehřátí pomůže hlavně postiženého ochladit. Neměl by však naráz vypít galon ledové vody. 

Odveďte ho do neosvětlené dobře větrané místnosti, dejte mu napít a pomalu přikládejte mokré obklady, aby se tělo zchladilo. V horších případech udělejte ledový zábal nebo dítě ponořte do studené vody. 

Voda

Když už jsme u vody, v oblastech, kde si nejste jistí její kvalitou, kontrolujte, že dítko vždy pije, omývá si ruce a obličej balenou vodou

Ani v hotelu nebo resortu nenechávejte potomka pít či čistit si zuby obyčejnou vodou z kohoutku. Pokud můžete, dejte také pozor, aby se nenalokalo vody při omývání. 

Doktoři nedoporučují ani pít nápoje s kostkami ledu, jelikož je pravděpodobné, že se jedná o zmraženou vodu z kohoutku. 

Nepijte vodu z přírodních zdrojů, i když vám průvodce bude slibovat, že se jedná o magickou studánku věčného mládí.

Nechcete neustále kupovat balenou vodu, ale přejete si mít pořád nějakou po ruce? Pořiďte si láhev s kvalitním filtrem. Další možností, jak zbavit vodu nečistot, je její převaření či chemická dezinfekce.

Cestovní pojištění pro celou rodinu

Jídlo

Vzpomeňte si na slova našich babiček: „Umyla sis ruce? Umyla sis to ovoce? Jak dlouho jsi to vařila? Je to dost propečené?“ Co se týče stravy, řiďte se vždy pravidlem: „Uvařit, upéct, omýt, oloupat, nebo nechat být.

Jestliže vás tedy zláká čerstvé ovoce ze stromu, omyjte jej balenou vodou a pokud je to možné, oloupejte. Vyvarujte se syrovému masu a nedopřávejte si příliš často jídla od pouličních prodavačů nebo domácích farmářů. 

Čistota, půl zdraví

Jak jsme již několikrát zmínili, je nutné dodržovat hygienu. Nenechávejte děti cumlat hračky v dětských koutcích a občas jim umývejte packy dezinfekčním gelem či vlhkým ubrouskem. 

Vždy po koupání v moři či bazénu nechte dítko vysprchovat čistou vodou. 

Dávejte pozor, aby se škvrně nezačalo fyzicky přátelit s divokým psem nebo zavšivenou kočkou. Zvířata mohou přenášet nebezpečné nemoci nebo být agresivní. Pokud si přeci jen nějaké pohladí, pořádně mu umyjte ruce dříve, než si začne cucat palec.  

Pojistěte se pro případ nemoci i úrazu

Dětské nemoci na cestách

Auto 

Auto je při cestování s dětmi rozhodně oblíbený dopravní prostředek. Velká většina těch nejmenších totiž takové cestování prospí. Máte-li škvrně na předním sedadle, vypněte airbag. Pokud řídí tatínek nebo jiná osoba, může být maminka na zadním sedadle spolu s mrnětem a jakýkoliv problém vyřešit dříve, než se promění v ubrečenou krizi. 

Neočekávejte, že celou cestu zvládnete najednou. Naplánujte si pravidelné přestávky, kdy dítě přebalíte, nakrmíte a všichni si společně na chvíli odpočinete. Jednou z největších předností auta je možnost téměř kdykoliv zastavit. Využijte ji. Hlavně dbejte na pohodlí a bezpečnost dítěte i sebe sama. 

Výbava při cestování autem s malým dítětem

  • Správná autosedačka a pohodlný fusak či oblečení, co zajistí maximální pohodlí a udrží miminko v teple. Nejmenší děti mají problémy s termoregulací a co pro vás může být ideální teplota, nemusí být ideální pro mrně.
  • Pouze měkké hračky, aby při prudkém zastavení nehrozilo poranění tvrdým předmětem.
  • Stínítko na okno pro ochranu citlivých dětských kukadel.
  • Rezervní pleny, vlhčené ubrousky, pytel na odpadky.
  • Dostatek nápojů.
  • Nálepka na auto „Baby on board“.
  • Zrcátko pomáhá odstraňovat stres z odloučení.
  • Léky proti kinetóze.

Vlak

Najděte si spoj, kterým hodláte cestovat, dostatečně předem a zjistěte si, zda si můžete zarezervovat sezení pro sebe i pro malé. Možná bude většinu času trávit u vás na klíně, ale je mnohdy lepší, když máte možnost si je bez problémů usadit na chvilku vedle sebe, aniž byste obtěžovali ostatní cestující. 

Většina vlaků je dnes už nízkopodlažní a mnohdy zde najdete i přebalovací pult. Neváhejte se však zeptat o pomoc vlakového personálu.

Máte-li před sebou dlouhou cestu, přibalte si s sebou velké množství různých hraček. Do telefonu či tabletu si nahrajte nové i staré pohádky nebo písničky. Dítě sice vydrží chvíli jen koukat z okna, obzvláště má-li k tomu hezký doprovodný výklad, ale později se nevyhnutelně začne nudit. 

Výhodou vlaku je, že zde nemusíte celou cestu jen sedět připoutaní k sedačce. Vezměte dítě na krátký výlet uličkou. Vlaky sebou ale občas trochu házejí, proto si dávejte pozor a se štrádováním to moc nepřehánějte. 

Nezapomínejte, že vlak je veřejné místo, tudíž plné lidí a pravděpodobně i nějakých těch bacilů. Vybavte se vlhčenými ubrousky a buďte připravení si v nejhorším případě i přesednout. Vlaková doprava je však jinak poměrně bezpečná.

dítě v letadle

Letadlo

Většina leteckých společnosti ví, jak se o malé děti postarat a pokud se ozvete dostatečně předem, budete mít o to větší šanci na hladký let. Zeptejte se na speciální dětskou postýlku do letadla. Pokud není k dispozici, můžete vyzkoušet autosedačku uzpůsobenou na použití v letadle. 

Za děti se v letadlech většinou platí jen menší poplatek, výměnou za to ovšem nemusí mít nárok na jídlo a vlastní zavazadlo. Mějte tedy s sebou dostatek jídla

Ouška mrňat špatně snášejí změnu tlaku. Polykání však pomáhá, proto se připravte a dítě během startu a přistání krmte, nebo jim dejte dudlík. Starší mohou cucat bonbón. 

Problémem pro škvrně je i klimatizace na palubě, přibalte s sebou dostatečně teplé oblečení, aby dítě nenastydlo. 

Mrňata jsou většinou také zvyklá na určitý režim. Snažte se ho dodržet. Pokud tedy víte, že v určité době je dítě zvyklé spát, můžete zkusit v takovém čase letět a doufat, že ho nové prostředí nerozruší tolik, že neusne. 

Nezapomínejte, že i děti jsou citlivé na změnu časového pásma. Dopřejte jim klid a prostor, aby se vyrovnaly se změnou.

Bojíte se, že se vám dítě při cestování ztratí z dohledu? Přečtěte si o sledování dětí přes mobil.

Loď 

Cestování na trajektu může notně zkomplikovat mořská nemoc

Navíc se většina rodičů po celou dobu výletu obává, že potomek spadne do vody nebo se spálí od slunce, osype a vítr mu nafouká do uší. Všechna tato rizika samozřejmě omezíte, pokud budete na lodi převážně uvnitř v restauraci, kině či na pokoji. 

Dávejte si však pozor na dětské koutky a herny. Při dlouhé cestě funguje loď jako samostatné uzavřené prostředí a velmi rychle se tu můžou šířit nemoci. Nejvíce pak v prostorech, kde se vyskytuje větší počet malých dětí nebo starších lidí.

Vyberte si pojištění na cesty pro celou rodinu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.