2/22/2024, Arsen Lazarevič, Ušetřeno.cz

Ceny na energetické burzy padají. Jak se to projeví u dodavatelů energie?

V posledních měsících došlo k výraznému poklesu ceny elektřiny na velkoobchodních trzích z přibližně 100 eur za megawatthodinu na současných 80 eur. Otázka zní, zda tento trend ovlivní také cenovou politiku dodavatelů energie. Pokračujte ve čtení.

Ceny energií na burze

Pokles cen emisních povolenek i zvýšená produkce větrníků

Důvodů poklesu cen na energetických trzích je celá řada. Klesající ceny emisních povolenek, které se z počátku roku pohybovaly kolem 100 eur za tunu CO2 a nyní spadly pod 65 eur, hrají klíčovou roli. K tomuto poklesu přispívá i zvýšená produkce elektřiny v Evropě, především z francouzských jaderných zdrojů a rovněž z obnovitelných zdrojů, především z větrných elektráren. 

Tyto faktory někdy vedou i k tomu, že cena elektřiny v Německu může být dokonce záporná.

Cena elektřiny na burze

Zdroj: Kurzy.cz

Budou dodavatelé energie reagovat na tento pokles cen?

Někteří dodavatelé již začali upravovat své ceny, zejména ti, kteří své ceny vážou k aktuálním tržním cenám elektřiny. Ceny ale snižují i dodavatelé, kteří nabízejí tarify s měsíčním přepočtem cen, kde je možné uzavřít smlouvu za cenu nižší než 2500 Kč za MWh. Je ale důležité si uvědomit, že v případě změny tržní situace a nárůstu cen se toto zvýšení projeví urychleně, což může vést k náhlému zdražení. 

Naopak někteří dodavatelé jsou opatrnější při zahrnování nižších cen do svých dlouhodobějších ceníků, což souvisí s nutností kompenzovat dražší nákupy z minulosti.

Spotřebitelům bychom doporučili, aby pečlivě zvážili své možnosti a preference. Pokud chcete využít potenciální pokles cen, mohou pro vás být vhodné tarify s měsíčním přepočtem. Jestliže ale nechcete jít do zbytečného rizika a přesto chcete ušetřit, vyplatí se vám kratší doba fixace, například na jeden až dva roky. 

Ta vám poskytne jistotu a přístup k výhodným nabídkám, které nejsou veřejně dostupné a které najdete i v našem srovnání nabídek elektřiny

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak je na tom plyn? 

Ceny plynu rovněž vykazují pokles, což je důsledek rostoucích dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) a narůstající konkurence na trhu. Nicméně potenciální zvýšení nákladů na lodní dopravu kvůli geopolitickým rizikům může ovlivnit ziskovost dovozu plynu do Evropy a vést k opětovnému zvýšení cen. 

Tento nárůst cen plynu by mohl nakonec způsobit, že ceny elektřiny přestanou klesat a dojde k obratu trendu.

Spotřebitelé by měli situaci pečlivě sledovat a ideálně půl roku před koncem fixace porovnat nabídky různých dodavatelů, aby získali přehled o trhu. Průměrná úspora na odběrném místě může dosáhnout až 5000 Kč, což znamená, že včasná změna dodavatele se může vyplatit.

Srovnejte si včas ceny plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.