6/19/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jak funguje bezkontaktní myčka aut a na kolik vás vyjde?

Mytí auta nemá jen estetický, ale také ochranný důvod. Zanesená karoserie od usazených nečistot a soli může zanechat trvalé stopy. Naštěstí existují bezkontaktní myčky, které vám péči o vozidlo ulehčí. Jak bezkontaktní myčka funguje, kolik stojí a jaké má výhody?

Bezkontaktní myčka

Co je bezkontaktní myčka aut?

Bezkontaktní myčka aut se stala velmi oblíbeným nástrojem, který upozadil klasické automatické mycí boxy. Jde totiž o levnější a šetrnější variantu mytí vozidel.

Bezkontaktní myčka funguje na základě využití vysokotlakých trysek, takže se karoserie nedotýká žádný kartáč, ačkoli i ruční kartáč bývá v některých mycích boxech k dispozici. 

Auto nemyje žádný stroj, ale přímo jeho majitel, který v průběhu mytí určuje volbu jednotlivých programů a čas podle zaplacené částky. 

Spočítejte si autopojištění online

Jak funguje bezkontaktní myčka?

Využití bezkontaktní myčky je velmi jednoduché a zvládne to opravdu každý. Předtím ale musíte zajet do jednoho z boxů. Dobře si všímejte nápisů, protože každý box může obsahovat jiné prvky, jako je aktivní pěna nebo ruční kartáč.

Jakmile zaparkujete, vypněte motor a zavřete všechna okna, přistupte k terminálu a podle potřeby zadejte částku, kterou chcete zaplatit. Čím vyšší částka, tím více času na mytí budete mít. 

Po zaplacení (na většině bezkontaktních mycích stanic zaplatíte kartou) vybíráte programy mytí. Můžete se řídit podle číslovaných doporučení provozovatele, nebo si vybírat podle vlastního uvážení.

K mytí auta používáte vysokotlaké pistole, opět nejlépe dle doporučení provozovatele, abyste předešli poškození laku. 

Bezkontaktní myčku tak můžete využít, na jak dlouho chcete a potřebujete, samozřejmě podle rozsahu nečistot a s ohledem na ostatní čekající zákazníky. 

Po mytí stačí z boxu vyjet. Obvykle u stanice bývá místo, kam můžete zaparkovat a v klidu si například vyleštit zrcátka, okna, interiér, vytřepat koberce nebo povysávat. 

Výhody a nevýhody bezkontaktní myčky

Bezdotyková myčka má velké množství výhod, a sice:

  • Je levnější než automatické mytí nebo mytí s obsluhou.
  • Mytí je šetrnější ke karoserii vozu.
  • Díky tryskám a ručnímu kartáči lépe vyčistíte problematická místa.
  • Vybíráte si program mytí dle vlastního uvážení a potřeb.
  • Mycí stanice obsahuje několik mycích boxů, takže nemusíte čekat v dlouhých frontách.
  • Většina myček má k dispozici další příslušenství (držáky na umytí koberců, vysavač, parfém do interiéru, černidlo pneumatik aj.).

Tento způsob mytí má ale i své nevýhody, a to:

  • Celý proces mytí musíte zvládnout sami.
  • Při špatné manipulaci hrozí poškození laku.
  • Některé mycí stanice berou jen hotovost.
  • Vozidlo neumyjete ve velkých mrazech.

Srovnejte si povinné ručení online

Bezdotyková myčka – cena programů

Cena za mytí vozu v bezdotykové myčce je různá. Záleží totiž na tom, kolik si provozovatel za užití mycího boxu účtuje, ale také na tom, kolik času a mycích programů sami využijete. 

V průměru ale za omytí menšího vozu můžete zaplatit i pouhých 60 nebo 80 Kč, u větších vozů to je spíše od 100 Kč. 

Mohla by vás zajímat i cena benzínu a nafty v ČR a dalších státech Evropy.

Ceníky vybraných provozovatelů bezkontaktních myček v ČR

  • Pitstop Moravská, Kroměříž: 50 vteřin 10 Kč (aktivní pěna 30 vteřin za 10 Kč)
  • DiBO Pardubice: 10 Kč za 50 vteřin (odstranění hmyzu předmytím 10 Kč za 25 vteřin)
  • Redbox Park, Brno-Starý Lískovec: 20 Kč za 60 vteřin
  • Purezza CarWash, Praha-Chodov: 30 vteřin za 10 Kč
  • EHRLE, Hradec Králové: 45 vteřin za 10 Kč
  • UmyjKaru, Ostrava: 50 vteřin za 10 Kč
  • Mycí centrum Romana Havelky, Jihlava: 10 Kč na 30 vteřin

Jak správně umýt auto v bezkontaktní myčce?

Pro ideální umytí vozidla je dobré se řídit instrukcemi, které se většinou nachází přímo u volby jednotlivých programů. Důležité je dodržet vzdálenost mezi karoserií a ústím pistole. Ta je od 10 do 60 cm, v závislosti na volbě programu.

Vybírejte z několika mycích programů. I zde je lepší, když využijete všechny a postupně, tedy od prvního po pátý až osmý, záleží, kolik jich daný box nabízí:

  1. Předmytí – chemické mytí od hrubých nečistot a zbytku hmyzu je důležité před každým oplachem. Samozřejmě je možné předmytí přeskočit a vrhnout se rovnou na hlavní mytí.
  2. Aktivní pěna – pěna buď ve formě trysky, nebo ručního kartáče zefektivní odstranění nečistot, ale není nutné program volit vždy.
  3. Mytí horkou vodou – jde o hlavní mycí program s mikropráškem.
  4. Oplach – oplach slouží k odstranění zbytků nečistot a chemie, kterou jste použili v předchozích programech, včetně hlavního mytí. 
  5. Ochranný vosk – horký vosk vylepšuje vlastnosti povrchu karoserie i oken, zejména při dešti. Lak i skla tak vydrží mnohem déle čisté. Opět je možné i tento program přeskočit.
  6. Leštění – jde o demineralizovanou vodu pro zvýšení lesku a prevenci proti skvrnám, takže vůz nemusíte dál sušit a leštit, pokud nechcete.

Sjednejte si výhodné havarijní pojištění

Ochraňte svůj lak díky pojištění

Poškození vašeho vozidla může přijít kdykoliv. Pokud vám někdo způsobí nehodu, pak jdou opravy z jeho povinného ručení

V případě, že při jízdě nabouráte vlastní auto, existuje havarijní pojistka. K poškození laku může dojít při různých pojistných událostech, včetně vandalismu, střetu se zvěří, ale také přírodních událostí typu kroupy nebo pád stromu či větve. 

Při poškození laku v automyčce si vůz dobře nafoťte a provozovateli zašlete písemnou reklamaci, která obsahuje i fotodokumentaci. 

Ušetřete peníze za opravy laku a sjednejte si výhodné pojištění vozidla. Ke srovnání jednotlivých nabídek a cen můžete využít náš srovnávač autopojištění – nabídku pojistek si srovnáte, a když si nějakou vyberete, můžete si ji rovnou jednoduše a online sjednat.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.