10/21/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Jak postupovat, když natankujete benzín místo nafty?

Stačí chvilka nepozornosti nebo přemýšlení nad něčím jiným a snadno se stane, že na čerpací stanici sáhnete po špatné tankovací pistoli. Natankovat benzín místo nafty není nic příjemného, přesto se jedná o poměrně častou chybu. Poradíme vám, jak při špatném natankování postupovat i proč se vyplatí mít sjednané povinné ručení a havarijní pojištění. 

benzin-misto-nafty.webp

Natankování benzínu místo nafty není konec světa

Ačkoli se jedná o velmi nepříjemnou situaci, není třeba se z ní hroutit. Záleží hlavně na tom, kolik benzínu jste do naftové nádrže již natankovali. Samozřejmě platí, že čím méně, tím pro vaše auto a pro vás lépe. 

Ideální by bylo se mylnému přehmatu u stojanu vyhnout, ale když už se to stane, rozhodně nepanikařte a nesnažte se s vozem hned jet do servisu. Nastartování totiž může spustit řetězec poškození auta, která mohou být velmi nákladná co se jejich opravy týče. 

Srovnejte si havarijní pojištění online

Málo benzínu v naftové nádrži

V tom lepším případě jste si svůj omyl uvědomili po pár sekundách a do auta se mnoho benzínu nedostalo. Pokud se opravdu jednalo o menší množství, nemusí benzín napáchat tak velké škody. Rozhodně se ale nesnažte hned startovat. Tím by se pustilo palivové čerpadlo. 

Raději nalijte do nádrže osvědčené aditivum a poté dotankujte plnou nádrž již správného paliva, v tomto případě nafty. Tím se benzín v nádrži naředí a nepoškodí vnitřek auta. Jestliže si ale nejste jistí množstvím benzínu, který se již do nádrže dostal, raději zajistěte odtah vozu a svěřte auto odborníkům v servisu. 

Když jste špatně natankovali plnou 

Pokud jste ovšem nestihli zareagovat včas a natankovali jste plnou nádrž benzínu ve svém naftovém autě, pak vám opravdu nezbyde nic jiného, než zavolat odtahovou službu a auto dopravit k automechanikovi. Rozhodně nezkoušejte s autem odjet sami

Hrozí totiž nejen vážné poškození motoru, ale dokonce požár. Palivové čerpadlo při nastartování navíc natáhne palivo hluboko do palivového systému, a tím ho může nenávratně poškodit. V tuto chvíli je třeba vůz zevnitř vyčistit a propláchnout a s tím vám pomohou opravdu jen v autoservisu. 

Už jste stihli nastartovat?

Jestliže jste ale nejen nastartovali, ale navíc také s autem vyjeli na cesty, pak pravděpodobně domů nedojedete. Místo toho budete pravděpodobně odtaženi do servisu, kde vás čekají drahé opravy

Od okamžiku nastartování a uvedení vozu do pohybu se totiž ve vašem autě začínají dít nenapravitelná poškození a čím déle s autem pojedete, tím horší budou následky. Bude nejspíš nutné vyměnit celý palivový systém vozu, což rozhodně není levná záležitost. 

Srovnejte si havarijní pojištění online

Natankování nafty do benzínového auta

Tento druh omylu není tak běžný, především proto, že ústí tankovací pistole je širší, než hrdlo nádrže u benzínového auta. Museli byste tedy vyvinout mnohem větší úsilí, abyste pistoli do nádrže zasunuli, což vás bude včas varovat, že je něco špatně. 

Jestliže jste ale urputní a přeci jen naftu do benzínového auta natankujete, platí stejný postup jako v případě načerpání benzínu do naftového vozu. Rozhodně nestartujte a nesnažte se odjet. Palivo se z vozidla musí odčerpat a palivový systém vyčistit. Možná bude nutná také výměna svíček nebo katalyzátoru. Opět záleží na tom, kolik nafty se do nádrže dostalo a zda jste s autem zkoušeli jet. 

Víte vůbec, jaký je rozdíl mezi benzínem a naftou?

Natankování benzínu se špatným oktanovým číslem

Napadlo vás někdy, proč máme například benzín s číslem 95 nebo 98? Nejde jen tak o ledajaké číslování, jedná se o oktanové číslo, které označuje kvalitu paliva. Konkrétně toto číslo informuje o odolnosti paliva proti samozápalu v motoru při kompresi. Čím vyšší je oktanové číslo, tím je vyšší odolnost benzínu. 

Do většiny aut tankujeme benzín s číslem 95, co ale dělat, když načerpáte omylem třeba 98? Pokud natankujete číslo vyšší, pak se nemusíte ničeho bát a klidně jezděte dál bez starostí. Jestliže ale natankujete benzín s nižším oktanovým číslem, pak riskujete nižší výkon motoru, a naopak vyšší spotřebu. K žádnému poškození motoru by ale dojít nemělo. 

Jak předejít nesprávnému natankování?

Chyby děláme všichni a ačkoli chybné natankování odnese nejvíc vaše peněženka, není to konec světa. I tak je lepší se při tankování plně soustředit, raději na chvíli odložit telefon a pořádně se podívat, jaké palivo hodláte do svého auta načerpat. 

Stačí dodržet tři základní kroky:

  1. Před každým zasunutím pistole se pořádně podívejte na víčko nádrže svého auta. Na něm je totiž uvedené, které palivo do auta patří. 
  2. Nespěchejte, naopak se raději několikrát podívejte na označení čerpací pistole.
  3. Jestliže si nejste jistí, jaké palivo patří do vašeho auta, neostýchejte se požádat o pomoc obsluhu čerpací stanice.

Srovnejte si nabídky povinného ručení

Asistenční služby v rámci povinného ručení

Asistenční služby, které jsou součástí vašeho povinného ručení, vám mohou být při chybném natankování velmi užitečné. Pomohou vám nejen při nehodě nebo technických potížích s autem, ale právě také v případě, že natankujete špatné palivo. 

Číslo na asistenční služby najdete v pojistné smlouvě ke svém povinnému ručení. Pokud však potřebujete pomoc ihned a smlouvu u sebe nemáte, pak můžete využít linku pomoci řidičům 1224, která vás přepojí na vaši pojišťovnu bez složitého hledání čísla. Rozsah asistenčních služeb závisí na tom, jak máte pojištění nastavené. 

Proč a jak si sjednat výhodné povinné ručení?

Povinné ručení je zákonem dané pojištění vozu a pomůže vám především při vámi způsobené nehodě. Uhradí totiž za vás škodu, kterou způsobíte ostatním, včetně újmy na zdraví. Ušetří vám tam mnohdy i miliony a nabízí také mnohá praktická připojištění, včetně rozšířených asistenčních služeb, pojištění čelního skla nebo úrazové pojištění

Povinné ručení si sjednáte jednoduše díky naší  online kalkulačce povinného ručení, ve které si snadno a rychle najdete nejen to nejvýhodnější pojištění, ale také si ho nastavíte na míru vašim potřebám. Budete mít navíc jistotu, že nebudete zbytečně platit více, než je nutné. 

Havarijní pojištění ochrání i vaše auto

Zatímco povinné ručení za vás uhradí škody způsobené ostatním, na vás a vaše auto se nevztahuje. Od toho je tu havarijní pojištění, které je dobrovolné, ale především u dražších vozidel velmi vhodné. 

Vztahuje se i na situace, kdy vám někdo poškodí auto na parkovišti nebo se cestou z práce střetnete se srnkou. Ochrání vás také v případě řádění přírodních živlů, pojistí vaše zavazadla nebo všechny spolucestující a řeší i situaci, kdy vám je auto odcizeno.

Srovnání havarijního pojištění

Také s havarijkem vám pomůže naše online kalkulačka havarijního pojištění, která vám během chvilky ukáže všechny nabídky havarijního pojištění od různých pojišťoven, přesně dle vámi zadaných kritérií. Sami si zvolíte výši spoluúčasti, pojistných limitů i případných připojištění a následně si vyberete nabídku, která vám bude vyhovovat nejvíce. 

Pro uzavření smlouvy navíc nemusíte na pobočku, stačí vám jen doklady a pár kliknutí. Všechny dokumenty vám přijdou do e-mailové schránky a pojištění začne platit jeho uhrazením. Vše tedy vyřídíte z pohodlí domova rychle a jednoduše. 

Srovnejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.