7/19/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Auto na leasing, úvěr nebo za hotové? Aneb jak nejvýhodněji pořídit vůz

Auto je v případě mnoha Čechů životní nezbytností, bez něho by se neměli jak dostat do práce nebo jak se postarat o svou rodinu či živnost. Běžné už je i mít v jedné domácnosti hned několik aut. Jenže při pořizování nového vozu se nejedná o žádnou zanedbatelnou částku. Právě naopak. Kde tedy na něj vzít? Existuje několik možností, jak auto financovat. Pojďme se na ně podívat. 

Leasing na auto

Nákup za hotové

Zdánlivě nejpřirozenější se jeví přímý nákup za vaše ušetřené peníze. Tak jako byste kupovali televizor nebo lednici –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jen s tím rozdílem, že tady se nejedná o desetitisícové, nýbrž statisícové částky. Své peníze předáte prodejci vozu v hotovosti nebo bankovním převodem a auto je rázem na základě kupní smlouvy vaše

Najděte si výhodné povinné ručení

Má to své nesporné výhody: sami jste pánem svého nového čtyřkolého miláčka, sami s ním můžete libovolně nakládat, třeba ho hned druhý den prodat. 

Ale jsou tam i stinné stránky. Už jen to, že v některých případech nemusí být pro někoho dlouhodobě vhodné vydat se v jediný moment z tak vysoké částky. Pokud máte na účtu ušetřených 700 tisíc korun a za stejnou sumu koupíte nový vůz, zaděláváte si tím na problém. 

V okamžiku, kdy se vám u auta něco porouchá nebo přijde jiný nenadálý výdaj, najednou nebudete mít kam sáhnout. Anebo byste prostě mohli část těchto peněz použít výhodněji, třeba je investovat, a vydělat tak další peníze. 

Je také potřeba mít na paměti, že s vlastnictvím vozu vznikají i další nákladné povinnosti. Třeba platba pojištění a oprav. Povinné ručení je nutné ze zákona, havarijní pojištění je dobrovolné, ale vyplatí se ho pro všechny případy mít. Při tvorbě ceny přitom pojišťovny vycházejí jak ze stavu a vlastností vozidla, tak z historie řidiče. Někdy se tak může suma vyšplhat vysoko. 

Přitom například u některých forem leasingu je pojištění již v ceně pronájmu auta a leasingová společnost se stará také o opravy. 

Výhody koupě auta za hotovost:

  • Auto je rovnou vaše se všemi výhodami z toho plynoucími, můžete s ním jakkoliv nakládat.
  • Nemusíte se dohadovat s žádnou společností o úrocích či splátkách.

Nevýhody: 

  • Ne vždy musí být finančně výhodné vzhledem k tzv. nákladům ušlé příležitosti.
  • Veškerý servis a pojištění jdou za vámi a představují další nezbytné a často nemalé výdaje. 

Úvěr – půjčka na auto

V případě úvěru dostanete půjčku na auto. To si za půjčené peníze pořídíte a pak úvěr splácíte. Auto je ale vaše. Pokud byste z nějakého důvodu nebyli schopni plnit své pohledávky, věřitel po vás bude vymáhat půjčené peníze. Leasingová společnost by vám na rozdíl od toho vzala i půjčený vůz. 

Coby vlastníci vozidla koupeného na úvěr máte také povinnost sami se postarat o servis a pojištění. Auto totiž máte ve svém vlastnictví. Pokud byste se dostali do finanční tísně, splácení úvěru vás společně s dalšími náklady (pojištění, opravy, technická kontrola) může ještě o to více zadlužit. 

Počítejte s tím, že banky nabízejí jak klasické spotřebitelské úvěry, tak i úvěry zaměřené přímo na pořízení vozidla. Ty bývají zajištěné přímo koupeným autem. Výše úroku při úvěru však rovněž nebývá zanedbatelná a obvykle platí, že čím kratší splátkové období, tím vyšší je pravidelná měsíční splátka. Vyplatí se proto při domlouvání půjčky dobře počítat, a to s výhledem na několik let dopředu

Výhody úvěru na auto:

  • Auto je od počátku vaše.
  • Můžete si nastavit délku a výši splátek podle svých možností.

Nevýhody úvěru: 

  • Úrokové sazby nebývají nízké.
  • Vedle pravidelných splátek si sami hradíte i pojištění a servis.

Najděte si výhodnou půjčku na auto

Leasing na auto

Jak už bylo naznačeno, leasing je de facto pronájem auta. Vůz si u leasingové společnosti půjčujete na smluvenou dobu (obvykle jeden až dva roky). Musíte však počítat s tím, že auto není vaše, nýbrž leasingové společnosti, která jej koupí.

V závěrečné fázi pak záleží, jaký druh leasingu máte. U finančního leasingu dostanete po uplynutí smluvené doby možnost si auto za zbytkovou cenu odkoupit do svého vlastnictví. U operativního leasingu auto rovnou vracíte. 

Existuje ještě tzv. flexibilní leasing, kde se vstupní poplatky o něco prodraží, ale zato máte možnost pronájem ukončit předčasně. U ostatních typů je totiž předčasné ukončení leasingu penalizováno.

Musíte také počítat s tím, že ačkoli u finančního leasingu nejste majitelem vozu, musíte se postarat o veškeré náklady spojené například s údržbou. Zato u operativního leasingu jsou náklady na údržbu zahrnuté už v pravidelných splátkách, jež zprostředkovává právě leasingová společnost. 

V případě leasingu tedy počítejte s vyššími vstupními poplatky, na druhou stranu u něj můžete ušetřit na pojištění, neboť leasingové společnosti mívají zpravidla u pojišťoven výhodnější smlouvy

Výhody auta na leasing: 

  • Vyplatí se lidem, kteří často obměňují vozový park.
  • V případě operativního leasingu se nemusíte starat o servis.
  • Levnější pojištění, u některých forem leasingu v cenně pronájmu.

Nevýhody leasingu:

  • Auto není vaše.
  • Nemůžete na něm provádět ani ty nejmenší úpravy.
  • Při překročení dohodnuté kilometráže u operativního leasingu platíte za každý kilometr ujetý navíc.

Nezapomenout na pojištění

Jak už bylo řečeno, autopojištění bude v případě financování nově pořízeného vozu hrát svou roli. Povinnému ručení se nevyhnete, ale můžete si v naší on-line kalkulačce vybrat to nejvýhodnější právě pro vás. Havarijní pojištění je povinné například u leasingu, ale i při jiných formách financování se vyplatí je mít. 

Nezapomeňte také na to, že u některých forem leasingu se o komplexní autopojištění postará leasingová společnost. Pokud ale od ní poté vůz odkoupíte, budete muset znovu povinné ručení i havarijní pojištění na své auto uzavřít. 

Najděte si výhodné havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.