6/3/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Autem do Maďarska: Kam jet, na co si dát pozor a kolik to stojí?

Maďarsko je krásná země, kterou můžete snadno prozkoumat autem – čeká vás spousta zajímavých míst a zážitků. V tomto článku se podíváme na to, jak se připravit na cestu autem do Maďarska, kudy jet, jaké jsou dálniční poplatky a jak dlouho cesta trvá.

Autem do Maďarska

Cesta do Maďarska autem

Cestování do Maďarska autem je poměrně snadné a s jeho plánováním vám pomohou online plánovače a mapy. Turisté se nicméně nejčastěji vydávají autem do Budapešti, případně vyrážejí k Balatonu.

3 varianty tras autem do Maďarska

  • Praha–Brno–Bratislava–Székesfehérvár–Balaton
    • 570 km, cca 6,5 hod.
    • Jedná se o nejpohodlnější variantu, kdy téměř pořád pojedete po dálnici. V Česku pojedete po D1, D2, po slovenské D2 a navážete na maďarskou M15, M1. U Györu vás čeká sjezd na silnici 81, přičemž u Székesfehérváru najedete na dálnici M7.

 

  • Praha–Znojmo–Vídeň–Székesfehérvár–Balaton
    • 575 km, cca 6,9 hod.
    • Po sjezdu z D1 na Jihlavu pojedete po silnici 38 směr Chvalovice–Hatě, za hranicemi pojedete po silnici S3. U Stockerau najedete na dálnici A22 směrem na Vídeň, kde vás A4 povede až do Maďarska a směr dálnice M1.

 

  • Praha–Brno–Mikulov–Vídeň–Székesfehérvár–Balaton
    • 609 km, cca 7,1 hod.
    • Po sjezdu na Mikulov projedete česko-rakouskou hranici, v Drasenhofenu najedete na A5 směr Vídeň. A pak už opět po A4 směr Maďarsko a na dálnici M1.
    • Přes Rakousko se do Maďarska jede o něco déle, ale zase si na této trase můžete udělat hezkou zastávku ve Vídni.

Do Budapešti se dostanete po každé z výše uvedených tras. Stačí, když nebudete sjíždět z dálnice M1. Trasu si předem dobře naplánujte a třeba si i na papír poznamenejte její nejvýznamnější body, ať nebloudíte.

Nezapomeňte na cestovní pojištění, které vám kryje léčebné výlohy a často zahrnuje i pojištění odpovědnosti či další připojištění. Můžete si ho sjednat přímo prostřednictvím naší online kalkulačky.

Cestovní pojištění do Maďarska online

Kam do Maďarska autem?

Maďarsko je plné krásných míst, takže možností máte nespočet. Pokud se chystáte k Balatonu autem, můžete si u něj užít dovolenou skoro jako u moře, ačkoliv jde jen o velké jezero.

Pro milovníky historie je ideální návštěva Budapešti, kde můžete vidět řadu historických památek a krásných budov. Cestou můžete zajet i do města Szeged (Segedín), které má nádherné historické centrum.

Pokud chcete poznat přírodu Maďarska, umožní vám to například národní park Hortobágy, kde žije řada chráněných druhů zvířat. V Debrecínu a Veszprému zase můžete navštívit zoologické zahrady.

Budapešť

Hlavní město Maďarska vás okouzlí mnoha zajímavými památkami. Do Budapešti se autem navíc dostanete velmi snadno a po krásné dálnici. 

V samotném městě je pak už lepší cestovat hromadnou dopravou, protože pro cizince leckdy není snadné nezabloudit (a místní metro vám připomene to české v minulém století).

Mezi nejznámější místa v Budapešti patří budova parlamentu (Országház), Budínský hrad a Rybářská bašta.

Za návštěvu stojí také zoologická zahrada nebo zábavní park (Vidám park) s horskou dráhou. Navštívit můžete i Velkou tržnici (Vásárcsarnok), kde nakoupíte lahůdky z maďarské kuchyně. Ostatně, v Budapešti najdete celé čtvrti plné moderních bister, food trucků a etnické kuchyně.

Velmi zajímavá je Velká synagoga postavená v maurském stylu. Minout byste neměli ani lázeňskou část města – Budapešť je jedním z největších lázeňských měst na světě, přičemž lázeňství zde založili už starověcí Římané.

Balaton

Pokud se vydáte na Balaton autem, zvládnete to z Prahy za zhruba 6 hodin. Jedná se o největší jezero ve střední Evropě, díky čemuž získalo přízvisko Maďarské moře (Magyar tenger). Patří mezi takzvaná stepní jezera, která najdete v celé Eurasii.

Pobřeží Balatonu je důležitou lázeňskou oblastí, jsou zde minerální a termální prameny. Přímo na Balatonu je rozvinuto rybářství a místní vodní doprava.

A co si na Balatonu užijete? Především jachting, rybolov a celou řadu dalších vodních sportů. Balaton má poměrně mělké dno, takže letní teplota vody je 20–27 °C. Rodiny s dětmi mohou zamířit na jižní stranu Balatonu, kde hloubka vody i 500 metrů od břehu dosahuje pouze dvou metrů. A prohlédnout si můžete také blízké město Keszthely.

Mezi další zajímavá místa patří:

  • Gyula – v tomto městě najdete aquapark nebo Stoletou cukrárnu (ve skutečnosti bude mít brzy 200 let). Její místní název je Szazeves Cukrászda. Za ochutnání stojí zákusky, tím nejslavnějším je Stoletý koláč. Součástí cukrárny je i malé muzeum věnované cukrářské výrobě. Gyula je známá také nejstarším zděným hradem ve střední Evropě.
  • Csárda – místo, kde můžete ochutnat maďarské speciality. Těšit se můžete i na častou živou hudbu a rustikální prostory. 
  • Segedín – takzvané „Město slunečního svitu“ je proslulé svou Dimitrovou věží, Novou synagogou a Bránou hrdinů. Určitě byste si tu měli dát místní segedínský guláš a zavítat můžete do Muzea uherského salámu Pick.

Než se na dovolenou do Maďarska vypravíte, ujistěte se, že je vaše auto v dobré kondici. Dálnice jsou tu prvotřídní, o menších silnicích už to ale leckdy neplatí. Proto je potřeba mít sjednané dobré autopojištění

Zkontrolujte si své povinné ručení, hodit se vám může krátkodobé havarijní pojištění a nezapomeňte mít v autě svou zelenou kartu. Srovnání povinného ručení a havarijního pojištění si můžete udělat i prostřednictvím Ušetřeno.cz a najdete si tak to nejvýhodnější autopojištění na cesty.

Nezapomeňte na kvalitní autopojištění

Kolik stojí cesta do Maďarska?

Cesta autem do Maďarska může být levná nebo dražší, záleží na vašich preferencích. Pokud se rozhodnete jet po dálnici, budete muset platit dálniční poplatky. Pokud si naplánujete 10denní roadtrip po Maďarsku, bude vás to samozřejmě stát mnohem víc než například jednorázová cesta autem do Budapešti.

Vliv na finální cenu cesty bude samozřejmě mít i spotřeba vašeho auta, cena paliva a vzdálenost cílové destinace.

Dálniční známku pro Maďarsko si můžete koupit online, na maďarských čerpacích stanicích nebo na hraničních přechodech. Od roku 2024 je v prodeji i jednodenní dálniční známka (dále si můžete vybrat 10denní, měsíční nebo roční).

Placené úseky v Maďarsku jsou tyto:

  • M0: Budapešťský okruh
  • M1: Budapest–Tatabánya–Györ–Rakousko A4
  • M2: Budapest–Vác
  • M3: Budapest–Nyíregyháza–Vásárosnamény
  • M4: Budapest–Nagykereki
  • M5: Budapest–Kecskemét–Szeged–Srbsko A1
  • M6: Budapest–Szsekszárd–Bóly
  • M7: Budapest–Székesfehérvár–Chorvatsko A4
  • M8: Dunavecse–Dunaújváros
  • M9: Dusnok–Szekszárd
  • M15: Mosonmagyaróvár–Slovensko D2
  • M19: Györ–Györ (město)
  • M30: Emöd–Miskolc
  • M31: Nagytarcsa–Gödöllö
  • M35: Görbeháza–Debrecen
  • M43: Szeged–Rumunsko A1
  • M51: Budapest–Dunaharaszti
  • M60: Bóly–Pécs
  • M70: Letenye–Slovinsko A5
  • M85: Györ–Csorna
  • M86: Csorna–Szombathely

Poplatky na cestě do Maďarska přes Slovensko 2024

Dálniční známkaPlatnostCena
Slovensko10 dní12 eur (zhruba 297 Kč)
Maďarsko10 dní6 400 HUF (zhruba 406 Kč)
Celkempro 8denní dovolenoucca 703 Kč

Poplatky na cestě do Maďarska přes Rakousko 2024

Dálniční známkaPlatnostCena
Rakousko10 dní11,50 eur (zhruba 284 Kč)
Maďarsko10 dní6 400 HUF (zhruba 406 Kč)
Celkempro 8denní dovolenou690 Kč

Zdroj: www.hu-vignette.com/cz/; ceny dálničních známek platí pro osobní vozidla do 3,5 tuny, jsou aktuální ke 31. 5. 2024.

Celková cena za 8denní dovolenou v Maďarsku autem v roce 2024

NákladyCena
Cena za spotřebovanou naftu Praha → Balaton1 398 Kč
Cena za spotřebovanou naftu Balaton → Praha1 400 Kč
Dálniční známky na 10 dní690 Kč
Cestovní pojištěnícca 586–1 259 Kč
Ubytování na týdencca od 6 000 Kč
Strava na týdencca 14 000 Kč
CELKEMmin. 24 074 Kč

Poznámka: Cenu počítáme pro rodinu, která jede vozem Škoda Octavia, rok výroby 2017 s naftovým motorem se spotřebou 5 litrů/100 km. Částky jsou pouze orientační, vychází z cen pohonných hmot v České republice a v Maďarsku a dalších nákladů platných ke 31. 5. 2024.

Cestovní pojištění do Maďarska online

Jak dlouho trvá cesta autem do Maďarska?

Přesná doba trvání cesty do Maďarska je ovlivněna tím, odkud z České republiky vyjíždíte kam v Maďarsku máte namířeno. Obecně se dá říci, že cesta do Maďarska z Česka trvá od 6,5 do 7,5 hod.

Na trase si samozřejmě nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, v rámci kterých si odpočinete a protáhnete končetiny. Důležité je také nezapomínat na pitný režim. 

Před cestou se podívejte na intenzitu provozu na plánované trase, stejně jako na omezení, opravy silnic a případné objížďky.

Na co si dát pozor cestou autem do Maďarska?

Před cestou autem do Maďarska především pečlivě zkontrolujte technický stav vašeho vozu (tlak v pneumatikách, stav provozních kapalin i brzd). Případně nechejte svůj vůz přímo prohlédnout odborníkem v servisu

Vaší pozornosti by také neměla ujít kontrola povinné výbavy jak pro Maďarsko, tak pro Slovensko či Rakousko – podle toho, jakou trasou pojedete.

Cestovní pojištění do Maďarska

Velmi užitečným pomocníkem vám na cestě do Maďarska může být autoasistence, kterou si snadno sjednáte k vašemu cestovnímu pojištění. Pomůže vám při všech nesnázích, které vás na cestě mohou potkat, ať už jde o:

  • defekt pneumatiky,
  • nehodu,
  • poruchu vozu,
  • odcizení či poničení vozu.

Autoasistence se umí postarat například o přivolání servisního technika, odtah vozidla do servisu, zajištění náhradního auta či ubytování. A vzhledem k tomu, že v Maďarsku může kvůli místnímu jazyku panovat jazyková bariéra, uvidíte, že s autoasistencí si ušetříte spoustu starostí.

Cena cestovního pojištění do Maďarska

 Nižší zajištěníStřední zajištěníVyšší zajištění
Léčebné výlohy4 000 0007 000 000neomezeno
AutoasistenceANOANOANO
Pojištění úrazu100 000300 000500 000
Pojištění odpovědnosti250 0005 000 00015 000 000
Pojištění zavazadel5 00025 00050 000
Covid-19ANOANOANO
Asistenční službyANOANOANO
Cena586 Kč793 Kč1 259 Kč

Cestovní pojištění je počítáno pro 8denní rodinnou turistickou cestu do Maďarska pro čtyři osoby – dva dospělí (30 a 33 let), dvě děti (7 let a 5 let). Uvedeny jsou nejnižší cenové nabídky ve srovnání. Jedná se o ilustrační příklady, nejde o obchodní nabídku. Počítáno 10. 5. 2024.

Cestovní pojištění do Maďarska online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.