8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Autem do Norska: Kudy a za kolik?

Norsko je nádherná země plná přírodních krás, fjordů, hor, vesnic i moderních měst. Když se do Norska vydáte autem, může být zážitkem už samotná cesta, která vás povede hned přes několik evropských států, ve nichž si můžete udělat zastávku. Připravili jsme si pro vás nejlepší trasy do Norska i užitečné informace pro všechny motoristy.

Autem do Norska

Cesta do Norska autem

Nejlépe se vám bude do Norska autem cestovat od května do září, kdy je zde příjemné klima, dny jsou delší a většina turistických atrakcí je otevřená. Jestli se chystáte do Norska na ryby autem, zvolte pro cestu červenec nebo srpen, který je u rybářů nejoblíbenějším obdobím pro jejich lov.

Oproti tomu v zimě cestování v Norsku úplně nepřeje počasí, stejně jako stav silnic, který nemusí být právě ideální a vlídný. Silnice mohou být kluzké a některé úseky mohou být uzavřeny kvůli sněhu a ledu.

Nejrychlejší trasa autem do Norska

  • PRAHA – Drážďany – Berlín – Rostock – Gedser – Kodaň – Malmö – Göteborg – OSLO
  • Délka trasy: 1 374 km
  • Čas na cestě: 16 hod. 25 min.

Nejlevnější trasa autem do Norska

Při zohlednění aktuálních cen benzínu a nafty v Evropě a s ohledem na mýtné poplatky a ceny za přejezd mostů a trajektů se jako nejlevnější trasa autem do Norska jeví cesta vedoucí přes Německo, Dánsko a Švédsko. Tedy trasa, která je v našem článku zároveň uvedená jako ta nejrychlejší.

Nejhezčí trasa autem do Norska

Jestli se do Norska chcete vydat po té nejhezčí trase plné historických měst a přírodních krás, vydejte se tudy:

  • PRAHA – Drážďany – Lipsko – Hamburk – Flensburg – Arhus – Hirtshals – Sandefjord – OSLO
  • Délka trasy: 1 453 km
  • Čas na cestě: 16 hod. 50 min.

Například během jízdy přes Dánsko se můžete těšit na malebnou krajinu a čistou přírodu. 

Po příjezdu do Norska trajektem z Hirtshals do Kristiansandu budete mít příležitost obdivovat nádherné výhledy na norské fjordy, hory a lesy. Cesta z Kristiansandu do Osla nabízí pohledy na úchvatné přírodní scenérie, malebné vesnice a města roztroušená podél norského pobřeží. 

Cesta do Norska bez trajektu

V případě, že se do Norska chcete dostat po souši, je tu jedna možnost. Jedná se ovšem o nejdelší trasu, na které také strávíte nejvíce času

  • PRAHA – Drážďany – Berlín – Hamburk – Lübeck – Kodaň – Malmö – Göteborg – OSLO
  • Délka trasy: 1 576 km
  • Čas na cestě: 18 hod. 5 min.

Srovnejte si cestovní pojištění do Norska online

Užitečné informace pro motoristy v Norsku

Tolerance alkoholu v Norsku

Tolerance alkoholu za volantem je v této zemi velmi přísná. Maximální povolená hladina alkoholu v krvi pro řidiče je 0,2 promile. Pro mladé řidiče do 23 let, řidiče autobusů a nákladních vozidel platí ještě přísnější pravidlo – nulová tolerance, což znamená, že jakýkoliv obsah alkoholu v krvi je nepřijatelný. 

Dálniční poplatky a mýtné cestou do Norska

S jakými dálničními poplatky a mýtným je třeba počítat při cestě autem do Norska? Pojďte se na to podívat:

Německo

  • I v roce 2024 je cesta po německých dálnicích pro vozidla do 3,5 t stále zdarma

Dánsko

  • Dálnice v Dánsku jsou pro vozidla do 12 tun zdarma. Počítejte pouze s mýtným za přejezd Öresundského mostu, který spojuje Kodaň a švédské město Malmö. Osobní automobily zaplatí za jednosměrný přejezd 1 400 korun. Pokud jedete obytným autem do Norska, bude vás přejezd stát podle typu obytného vozu od 1 490 korun do 5 317 korun.

Švédsko

  • Také ve Švédsku jsou dálnice zadarmo. Pouze při zpáteční cestě je třeba počítat s poplatkem za přejezd mostu Öresund.

Norsko

  • V Norsku vás čeká placení mýtného za používání dálnic, vybraných úseků silnic, některých mostů a tunelů. Mýtné můžete platit v hotovosti nebo prostřednictvím elektronického systému AutoPASS. S mýtným se setkáte také při vjezdu do velkých měst.

Povinná výbava v Norsku

Položka povinné výbavyStatus
Denní svíceníPovinné, celoročně
Reflexní vestaPovinná pro řidiče, spolujezdcům doporučená
Výstražný trojúhelníkPovinný
AutolékárničkaDoporučená
Hasicí přístrojDoporučený
Dětské autosedačky/podsedákyPovinné pro děti do váhy 36 kg nebo do výšky 135 cm

Zdroj: Cebia, k 8. 8. 2024

Rychlostní limity

Maximální povolená rychlost v Norsku je:

  • V obci: 50 km/h
  • Mimo obec: 80 km/h
  • Na dálnici: 90 km/h 

V blízkosti škol, nemocnic nebo v národních parcích pak počítejte s větším omezením rychlosti.

Pokuty v Norsku

Norové jsou v oblasti dodržování předpisů velmi striktní a pokutu můžete dostat i za poměrně malý přestupek.

PřestupekVýše pokuty
Překročení rychlostiod 2 347 Kč do 32 227 Kč
Špatné parkováníod 704 Kč do 2 112 Kč
Jízda na červenou 20 702 Kč
Nedodržení bezpečné vzdálenosti20 702 Kč
Telefonování za jízdy20 702 Kč

Zdroj: Government.no, k 8. 8. 2024. Převod na Kč s kurzem platným k 8. 8. 2024.

Na co si dát pozor cestou autem do Norska?

  • Dlouhá cesta: Počítejte s tím, že cesta autem do Norska vám zabere minimálně 16 hodin. Jestli si chcete užít pohodovou cestu, nemusíte trasu jet na jeden zátah, ale klidně si udělejte jednu zastávku s přespáním.
  • Únava a přestávky: Řiďte vždy odpočatí a vyspalí a nesnažte se deficit dohnat kávou nebo energetickými drinky. Ve chvíli, kdy pocítíte únavu, vystřídejte se s dalším řidičem, nebo si dejte dvacet na odpočívadle.
  • Povinná výbava: Zkontrolujte, zda máte odpovídající povinnou výbavu nejen pro Norsko, ale také pro státy, kterými budete projíždět.
  • Nenadálé situace: I když u svého vozu provedete odpovídající revizi, na cestě se i tak můžete dostat do nesnází. Sjednejte si proto ke svému cestovnímu pojištění také autoasistenci, která v nouzi umí doslova vytrhnout trn z paty každému motoristovi.

Ceny paliv v jednotlivých státech na cestě autem do Norska v roce 2024

Pohonné hmoty musíte tankovat co pár stovek kilometrů a je jasné, že při tak dlouhé trase hraje roli každá koruna. Před cestou tedy zběžně zkontrolujte, jaké jsou ceny v průjezdních zemích, abyste vždy natankovali do zásoby tam, kde je benzín nebo nafta aktuálně levnější.

StátCena pohonných hmot benzín/nafta v EUR
Česká republika1,50/1,45
Německo1,80/1,62
Dánsko2,05/1,72
Švédsko1,58/1,55
Norsko1,97/1,74

Zdroj dat: energy.ec.europa.eu, aktuální k 2. 8. 2024; cenu v eurech jsme zvolili pro lepší přehled.

Kolik stojí cesta autem do Norska?

Připravili jsme pro vás orientační výpočet nákladů na cestu autem do Norska. Přesná kalkulace se samozřejmě odvíjí od aktuálních cen pohonných hmot, spotřeby vašeho automobilu a sezóny, která ovlivňuje výši ceny za trajekt.

PoložkaCena
Benzín cca 3 800 Kč
Lístek na trajektod 1 365 Kč
Přejezd mostu Öresund1 400 Kč
CELKEM6 565 Kč

Pozn.: Cena je počítaná pro automobil Škoda Octavia s benzínovým motorem a spotřebou 6 l na 100 km. Převod cen z eur na koruny s kurzem platným ke dni 8. 8. 2024 u ceny lístku na trajekt a poplatku za  přejezd mostu Öresund. 

Zdroj: Scandlines a Oresundsbron

Srovnejte si autopojištění online

Kontrola auta před cestou do Norska

Před cestou autem do Norska pečlivě zkontrolujte:

  • Pneumatiky: Zkontrolujte hloubku jejich dezénu, celkový stav a správný tlak. Pamatujte, že v případě dopravní nehody, kdy nebudete mít pneumatiky v pořádku, vám pojišťovna může odmítnout vyplatit pojistné plnění. A v zahraničí vám kvůli nim policie klidně zakáže pokračovat v jízdě. Určitě taky nezapomeňte přibalit i rezervu a sadu na výměnu kola.
  • Olej: Na rovné ploše zkontrolujte stav hladiny oleje a pro jistotu si s sebou vezměte alespoň litrovou lahev. Pokud vás čeká delší cesta, raději ho před dovolenou rovnou vyměňte.
  • Chladicí kapalina: Zkontrolujte stav chladicí kapaliny a v případě potřeby ji rovnou vyměňte.
  • Stěrače a kapalina do ostřikovačů: Zkontrolujte stav gumiček na stěračích a dolejte doplna kapalinu do ostřikovačů. Raději si s sebou vezměte také její zásobu.
  • Brzdy: Zkontrolujte destičky i kotouče. Pokud vaše brzdy neprošly servisem již delší dobu, doporučujeme zkontrolovat i hladinu brzdové kapaliny.

Kromě toho před cestou nezapomeňte zkontrolovat nutné doklady, a to včetně cestovního pojištění do Norska s asistenčními službami.

Cestovní pojištění do Norska

Ještě než vyrazíte na cestu, sjednejte si do Norska cestovní pojištění. I když tato země není členem Evropské unie, patří do Evropského hospodářského prostoru, takže je zde platný i váš Evropský zdravotní průkaz (EHIC). Jak ale jistě víte, na jeho uplatnění není dobré spoléhat a vždy je lepší uzavřít i komerční cestovní pojištění. 

Při výběru cestovního pojištění se zaměřte především na odpovídající nastavení limitů léčebných výloh a rozsah asistenčních služeb. Dále máte možnost také sjednání některého z užitečných připojištění, jako je:

Vzhledem k tomu, že se do Norska chystáte autem, určitě by ve vašem cestovním pojištění neměla chybět autoasistence, kterou v případě nouze ocení každý motorista. Případně si také raději proklepněte své povinné ručení a havarijní pojištění – pro oba typy autopojištění máme šikovnou online kalkulačku.

Spočítejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.