8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vydejte se autem do Benátek. Poradíme, kudy jet i jak se na cestu připravit

Zapomeňte na stereotypní letní dovolenou a vydejte se na cestu do Benátek autem! Představíme vám možné trasy autem do Itálie, užitečné rady pro motoristy a také tipy na to, co vidět v Benátkách i v jejich okolí. Neopomeneme ani praktickou stránku věci, a to jaké pojištění si pro cestu autem do Benátek sjednat.

Autem do Benátek

Jak autem do Benátek?

Pro cestu autem do Benátek si můžete vybrat z několika možných tras. Každá z nich každopádně vede přes Rakousko. 

Trasy do Benátek z Česka

  • PRAHA – České Budějovice – Linec – Salcburk – Villach – Udine – BENÁTKY
    • Délka trasy 815 km
  • OSTRAVA, BRNO – Vídeň – Villach – Udine – BENÁTKY 
    • Délka trasy z Ostravy 901 km
    • Délka trasy z Brna 736 km

Jak dlouho cesta autem do Benátek trvá?

Obecně se dá říct, že cesta autem do Benátek vám z našich tří největších měst bude trvat:

  • Čas na cestě z Prahy do Benátek: 8 hod. 55 min.
  • Čas na cestě z Ostravy do Benátek: 9 hod. 10 min.
  • Čas na cestě z Brna do Benátek: 7 hod. 40 min.

Na délku vaší cesty bude mít samozřejmě vliv několik faktorů. Tím hlavním je hustota dopravy, například ve velkých městech, kterými se chystáte projíždět. Proto svou cestu naplánujte tak, abyste se vyhnuli ranním a odpoledním dopravním špičkám. 

V případě, že cestujete v dovolenkové sezoně, počítejte s tím, že o víkendech bude na silnicích více vozidel, a to kvůli střídajícím se prázdninovým turnusům i víkendovým výletníkům. 

A předem se také podívejte na aktuální stav uzavírek, objížděk a opravovaných úseků silnic i dálnic, kolem kterých se mohou tvořit nepříjemné kolony. 

Kolik vás návštěva Benátek autem bude stát?

Přesnou částku vám tu samozřejmě neřekneme, protože vliv na finální sumu má i plánovaná délka dovolené a spotřeba vašeho vozu. Podíváme se ale na aktuální dálniční poplatky a ceny pohonných hmot, ze kterých můžete pro svůj individuální výpočet vycházet. 

Dálniční poplatky a mýtné autem do Benátek v roce 2024

PlatnostČeská republikaRakouskoItálie
1denní známka200 Kč216 KčX
10denní známka270 Kč288 KčX
Měsíční430 KčXX
2měsíčníX725 KčX
MýtnéXX1 000 Kč (tam i zpět)

Zdroj: edalnice.cz, asfinag.at, autostrasde.it, aktuální k 4. 5. 2024; přepočet z ceny EUR na Kč dle kurzu platného k tomuto dni. 

Ceny nafty a benzínu cestou autem do Benátek

Jak můžete vidět v níže uvedené tabulce, vzhledem k aktuálním cenám pohonných hmot určitě natankujte plnou nádrž ještě v České republice a potom ještě před překročením hranic s Itálií. 

StátCena benzínu/lCena nafty/l
Česká republika38,34 Kč38,36 Kč
Rakousko41,11 Kč42,12 Kč
Itálie47,38 Kč44,86 Kč

Zdroj dat: tolls.eu, aktuální k 11. 4. 2024; přepočet z ceny EUR na Kč dle kurzu platného k tomuto dni. 

Cestovní pojištění do Itálie online

Praktické dopravní informace a povinná výbava v Itálii v roce 2024

Dopravní značení a předpisy se v Itálii od těch našich příliš neliší. Podívejte se na ty základní a zásadní.

  • Rychlostní limity v Itálii: 
    • V obci 50 km/h (70 km/h na komunikacích dálničního typu procházejících městem).
    • Mimo obec 90 km/h (110 km/h pro silnice pro motorová vozidla a hlavní silnice – nutno sledovat značení).
    • Dálnice 130 km/h (110 km/h pro řidiče s praxí kratší než 3 roky).
  • Tolerance alkoholu v Itálii:
    • 0,5 promile pro řidiče s praxí.
    • 0,00 promile pro profesionální řidiče a pro řidiče s praxí kratší než 3 roky a mladší 21 let.

Povinná výbava v Itálii v roce 2024

Než se vydáte na cestu autem do Itálie, podívejte se nejen na stav svého vozidla, ale také na to, jestli máte v autě všechny položky povinné výbavy pro Itálii i povinné výbavy pro Rakousko, kterým budete projíždět.

StátVýstražný trojúhelníkAutolékárničkaReflexní vesta
Česká republikaPovinnýPovinnáPovinná pro řidiče
RakouskoPovinnýPovinnáPovinná pro řidiče, pro spolucestující doporučená
ItáliePovinnýDoporučenáPro celou posádku vozu

Zdroj: Cebia, k 4. 5. 2024.

Co vidět v Benátkách i jejich okolí

V Benátkách můžete objevovat celou řadu méně známých zákoutí, stejně jako se vydat za poklady, které lákají turisty z celého světa. Za nás vedou tato místa:

Památky v Benátkách

Benátské kanály: Procházka po městě na vodě

Benátské kanály jsou srdcem města, jehož síť se vine mezi historickými budovami, propojuje čtvrti a vytváří neopakovatelné scenérie. 

Projet se jimi můžete na gondolách, které se staly benátským symbolem, a nechat se unášet romantickou atmosférou, kterou nabízí pohled na starobylé paláce a kostely. 

Pokud si chcete užít atmosféru města z jiné perspektivy, usedněte na vaporetto, benátský vodní autobus, a projeďte se po hlavní tepně města, Canalu Grande

Náměstí svatého Marka (Piazza San Marco): Historické srdce Benátek

Náměstí svatého Marka je bezpochyby jedním z nejznámějších náměstí na světě a středobodem benátského života už od středověku. Obklopeno je významnými historickými stavbami, jako jsou bazilika svatého Marka a Dóžecí palác, které rozhodně musíte navštívit. 

Procházka po náměstí vám pak umožní nejen obdivovat zdejší architektonické skvosty, ale také nasát atmosféru tohoto živého prostoru, který je plný restaurací, kaváren a obchodů. 

Most Rialto (Ponte di Rialto): Symbol města a jeho obchodní historie

Most Rialto je jedním z ikonických symbolů Benátek a klíčovým bodem pro spojení obou stran Canalu Grande. 

Procházka po mostě vám umožní nejen obdivovat jeho klenbu a stavbu, ale také se ponořit do atmosféry starobylého tržiště, které se kolem něj kdysi nacházelo. Dnes zde najdete celou řadu obchodů s místními suvenýry, šperky a dalšími poklady.

Scuola Grande di San Rocco: Skrytý umělecký poklad

Scuola Grande di San Rocco je jedním z nejlepších příkladů renesanční architektury v Benátkách a skrývá neocenitelné umělecké poklady. Tento historický palác, postavený v 16. století, sloužil jako sídlo bratrstva San Rocco a dnes je jedním z nejvýznamnějších muzeí v Benátkách.

Arsenale: Tajemství benátské námořní síly

Arsenale je historická loděnice, která hrála klíčovou roli v námořní síle Benátek v období středověku. Procházka po Arsenale vám umožní obdivovat historické stavby a námořní vybavení, které zde dodnes najdete. 

Ostrov Burano: Barevný svět malebných domků

Ostrov Burano je skrytým pokladem laguny a malebným útočištěm pro ty, kteří hledají odpočinek od rušného města. Tento malý ostrov se nachází na severovýchod od Benátek a je známý svými tradičními domy s pestrobarevnými fasádami.

Autem do Benátek

Co navštívit v okolí Benátek

  • Torcello: Jeden z nejstarších osídlených ostrovů v benátské laguně. Dnes je tento tichý ostrov známý především svým historickým centrem, na kterém najdete nádhernou katedrálu Santa Maria Assunta.
  • San Francesco del Deserto: Malý ostrov v benátské laguně, na kterém se nachází františkánský klášter. Podle legendy ho zde založil svatý František z Assisi během své návštěvy v roce 1220. 
  • Villa Foscari, La Malcontenta: Majestátní vila v palladianském stylu, která se nachází blízko Mestre. Byla postavena v 16. století pro rodinu Foscariů a je dnes považována za jedno z nejlepších děl architekta Andrea Palladia.
  • Lido di Venezia: Ostrov, který odděluje benátskou lagunu od Jaderského moře. Místo je známé svými plážemi a luxusními hotely.
  • Riviera del Brenta: Kanál spojující Benátky s Padovou. Je lemován nádhernými vilami postavenými benátskými šlechtici v období renesance. 
  • Botanická zahrada v Padově: Nejstarší botanická zahrada svého druhu založená v roce 1545. Zahrada je nyní součástí univerzity v Padově a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Sjednejte si výhodné havarijní pojištění

Správné pojištění do Benátek pro pohodovou dovolenou

Abyste si své chvíle volna užili opravdu v klidu a pohodě, sjednejte si ještě před odjezdem cestovní pojištění do Itálie. Zvládnete to během pár minut přes online kalkulačku, ve které uvidíte nabídky hned od několika pojišťoven, a to včetně výše pojistného.

A vzhledem k tomu, že se do Benátek chystáte autem, proklepněte si také své autopojištění. Jak povinné ručení, tak havarijní pojištění, které se postará o škody způsobené na vašem vozidle. 

Stejně jako cestovní pojištění, i obě tyto pojistky si můžete srovnat online cestou prostřednictvím kalkulačky a zjistit, jestli pro vás někde nemají lepší nabídku.

Srovnejte si povinné ručení online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.