2/28/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Anonymní platební karty: To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mě nejdou

Neustále vymýšlíme nejrůznější bezpečnostní opatření na ochranu našeho soukromí, jako např. šifrované přenosy, matematické algoritmy a další způsoby, které znesnadňují sledování a dešifrování zpráv. Na druhé straně stojí ti, kteří naopak díry v systémech hledají. Není se tedy proč divit, že obliba anonymních karet roste. Jak se liší od těch standardních? 

Anonymní platební karta je v mnoha ohledech stejná jako standardní debetní karta, která se váže k běžnému účtu. Jedná se kartu standartu MasterCard platit s ní můžete všude, kde běžně platíte svou platební kartou. Abyste ji získali, nemusíte ovšem předkládat občanský průkaz ani žádný jiný doklad totožnosti. A také není třeba zakládat si u společnosti bankovní účet. 

Anonymní karty vás nelákají? Najděte si výhodný běžný účet!

Karta funguje v podstatě na stejném principu jako předplacenka do mobilu. Kolik si dobijete, tolik můžete utratit. Nelze ji však použít k zaslání peněz z jednoho bankovního účtu na druhý (k platbě bankovním převodem). Za poplatek je ale možné vybírat z bankomatů v rámci ČR, v cizině pouze po plném ověření. Za vedení se nic neplatí. Účtují se pouze poplatky za neaktivní kartu. 

Jaké anonymní předplacené karty jsou k dostání?

Seznamte se s aktuální nabídkou předplacených karet na českém trhu.

FreePay MasterCard

Tuto kartu je možné neomezeně využívat pro výběry z bankomatů nebo pro platby u kamenných a online obchodníků po celém světě. Zakoupíte ji v Praze, ve Vodičkově ulici, nebo si ji můžete objednat prostřednictvím internetových stránek. 

Po zakoupení ji lze jednorázově nabít (pouze do 5 000 Kč). Jakmile peníze utratíte, je nutná aktivace. Tu můžete provést přes zákaznickou linku nebo webové stránky. Sice nedojde k fyzickému ověření na pobočce, ale společnost po vás může vyžadovat naskenování dvou dokladů totožnosti, aby určila, že jde skutečně o vaši osobu.

ČSOB Partnerská předplacená karta

Kartou lze platit za jízdenky pro cestování veřejnou dopravou a nákupy v prodejnách označených logem MasterCard po celé České republice. Je možné ji zakoupit u distributora (Dopravní podnik města Brna, Dopravní podnik města Ústí nad Labem, KORDIS JMK). Aktivaci a následné dobití provedete přes webové stránky. Pokud však budete chtít platit v zahraničí nebo vybírat peníze z bankomatu, je třeba se plně identifikovat na jakékoli pobočce České pošty. Výběr z bankomatu je zpoplatněn. 

Anonymní karty vás nelákají? Najděte si výhodný běžný účet. 

Omezení od Evropské unie

Dříve to nebyl problém. U okénka na poště nebo v trafice jste si za pár kaček koupili anonymní platební kartu, kterou jste mohli používat stejně jako standardní platební kartu, ovšem bez bankovního účtu. Ministerstvo financí ale v rámci novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu stanovilo přísnější pravidla při používání těchto platebních prostředků. Bez registrace a řádné identifikace si proto už téměř neškrtnete. Úplné zrušení předplacených karet se ale v nejbližší době nechystá. 

Jak na skutečně anonymní platby?

Anonymní karta je dobrým prostředkem pro skrytí financí před exekutorem. Alespoň tedy malých částek, které dlužník může využít pro svou běžnou potřebu (autobus, jídlo atd.). 

Pokud se spíše obáváte o své osobní údaje, můžete využít například Bitcoiny nebo Zerocoiny. Tam je anonymita o trochu vyšší a navíc neexistují žádné limity pro roční obrat. Převést standardní peníze do kryptoměn je ovšem celkem oříšek, zejména pokud se jedná o vyšší částky.

Ani virtuální transakce vám však nezajistí 100% bezpečnost. Všechny transakce v bitcoinové síti se totiž zapisují do tzv. blockchainu, a je tedy možné provést zpětnou analýzu a pomocí několika metod relativně přesně sledovat, kudy bitcoiny tečou. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.