6/17/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Jak fungují aditiva do benzínu?

Aditiva do benzínu jsou látky, které mají pomoci udržovat stav motoru a palivové soustavy vašeho vozu. Jejich přimícháváním do paliva se údajně má zvýšit jeho životnost. Názor na jejich užívání ale není jednotný. Podle některých není jejich účinnost vysoká. Pojďte se dozvědět víc. 

Aditiva do benzínu

Jedná se o složky látek, jež se do nádrže přidávají, aby působily na namáhané části motoru a palivové soustavy. Například mají zlepšovat mazání a tedy předcházet opotřebení motoru. Dále slibují zvýšit oktanové číslo paliva, lepší spalování a nižší emise.

Srovnejte si autopojištění online

Aditiva do benzínu – ano, či ne?

Až sem se zdá, že by byl blázen, kdo by aditiva nepoužíval. Jenže mezi motoristy existuje řada skeptiků, kteří tvrdí, že přimíchávání těchto látek nemusí mít až tak velký efekt

To se ovšem v domácích podmínkách těžko prověřuje, neboť výsledek se mnohdy dostavuje až v delším časovém horizontu a může se na něm podepsat mnohem víc faktorů. 

Uživatelé aditiv si nejčastěji pochvalují právě nižší spotřebu, plynulejší chod motoru či nižší hluk. Zastánci také argumentují, že se stále častějším přimícháváním biosložek do benzínu vzniká více usazenin a s nimi právě aditiva zatočí. 

Kritici ovšem na druhé straně oponují, že jim jen drobné změny nestojí za pravidelné dokupování přípravků a dolévání do nádrže.

Vyplatí se tedy aditiva do benzínu? Aditiva nejsou něčím, co by z vaší pětirychlostní „jednačtyřky” mělo přes noc udělat superstroj. Pokud ale patříte k motoristům, kteří si rádi své miláčky hýčkají, pak přísada do benzínu být fajn kořením takového vztahu. 

Spočítejte si povinné ručení online

Nejlepší aditiva do benzínu

Neexistuje obecný názor, které aditivum je nejlepší. Velmi populární mezi řidiči je například Vif benzin. Záleží na vašich preferencích a na specifikacích daného výrobku. U českých pump se nejčastěji setkáte s těmito: 

  • VIF Super Benzin Aditiv,
  • Metabond,
  • Lique Moly
  • nebo BG. 

Existují pak i různá vyloženě specializovaná aditiva, například proti korozi. Anebo také třeba aditiva do benzínu do motorky. 

Cenově se nejčastěji pohybují v řádu několika stovek korun. 

Aditiva do benzínu – jak často?

Odborníci nejčastěji doporučují používat aditiva při každém tankování. Někteří se dokonce shodují, že pokud se nepoužívají pravidelně a frekventovaně, může být jejich výsledný vliv skutečně mizivý. 

Jak dál chránit váš vůz? 

Ani sebelepší přísada do benzínu neochrání vaše auto nebo motorku třeba před nehodou. Povinné ručení je tady od toho, abyste v případě srážky vaší vinou nemuseli platit poškozenému náhradu škody z vlastního bankovního účtu, ale o vše se postará pojišťovna. 

Pečlivě vybírejte, která to bude. Třeba pomocí naší online kalkulačky, která vám dostupné nabídky nejen srovná, ale můžete si vybranou pojistku také sjednat. Najdete tam i havarijní pojištění

Havarijní pojištění zase kryje škody na vašem vozidle. Zvlášť v případě, kdy se na nich nepodílí jiný motorista se svým povinným ručením. 

Havarijní pojištění vám pomůže třeba v případě živelních katastrof nebo srážky se zvěří. I tady doporučujeme porozhlédnout se mezi produkty jednotlivých pojišťoven. 

Srovnejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.